Dostupni linkovi

Stefanović i Hauard: Intenzivna saradnja Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD


Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i zamenik komandanta Evropske komande Oružanih snaga SAD Majkl Hauard, Beograd, 27. april, 2022.
Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i zamenik komandanta Evropske komande Oružanih snaga SAD Majkl Hauard, Beograd, 27. april, 2022.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je 27. aprila sa zamenikom komandanta Evropske komande Oružanih snaga SAD Majklom Hauardom o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane, za koju su ocenili da ide uzlaznom putanjom.

Stefanović i Hauard saglasili su se da je bilateralna saradnja u oblasti odbrane sadržajna, da ide uzlaznom putanjom i da su njeni efekti vidljivi, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Hauard boravi u Srbiji u sastavu delegacije pomoćnice državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid.

Stefanović je na sastanku istakao da se bilateralna saradnja dve zemlje u najvećoj meri realizuje kroz zajedničke vežbe i obuke oružanih snaga, što, kako je navedeno, omogućava pripadnicima Vojske Srbije sticanje iskustava i veština koje doprinose podizanju operativnih sposobnosti.

On je rekao da učešće srpskih vojnika u mirovnim misijama EU i UN još jedna od potvrda opredeljenosti Srbije za saradnju i očuvanje mira i stabilnosti kako u regionu i u svetu, i takođe istakao dobru saradnju Vojske Srbije sa KFOR-om.

Zamenik komandanta Evropske komande Oružanih snaga SAD podsetio je da se vojna saradnja dveju zemalja u najvećoj meri ostvaruje upravo posredstvom Evropske komande Oružanih snaga i ocenio da odnosi napreduju.

On je rekao da broj poseta zvaničnika iz SAD Srbiji u poslednje vreme dovoljno govori o značaju koji SAD daju Srbiji kao ključnoj zemlji za stabilnost regiona.

Stefanović je zahvalio SAD na kontinuiranoj podršci Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU, navodeći da je to spoljnopolitički prioritet države.

On je naveo da Srbija principijelno poštuje međunarodno pravo i podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali i da nije uvela sankcije Rusiji jer se rukovodi svojim interesima, dodaje se u saopštenju.

Sa general-potpukovnikom Majklom Hauardom razgovarao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Tokom susreta je bilo reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i mogućnostima za unapređenje bilateralne vojne saradnje, sa ocenom da je saradnja Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD intenzivna i sadržajna i da se realizuje u obostranom interesu, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

XS
SM
MD
LG