Dostupni linkovi

Donfrid sa Osmani razgovarala o napretku dijaloga Kosova i Srbije


Karen Donfried pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja i predsednica Kosova Vjosa Osmani
Karen Donfried pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja i predsednica Kosova Vjosa Osmani

Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropska i evroazijska pitanja, Karen (Donfried) Donfrid rekla je da Kosovo mora intenzivirati napore na postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom o normalizaciji odnosa uz međusobno priznanje, kako bi dobilo svoje mesto u evropskim i evroatlanskim insitucijama.

„Izuzetno je važno i hitno da Kosovo i region preduzmu neophodne korake za sprovođenje neophodnih reformi oko demokratske konsolidacije, za njihovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije“, rekla je Donfrid u obraćanju novinarima u Prištini 25. aprila.

Ona se u pratnji zamenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Gabrielom (Escobar) Eskobarom, najpre sastala sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani a potom i sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem.

Sa druge strane, predsednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila je Kosovo konstruktivna strana u dijalogu, te ostaje posvećeno tom procesu.

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa od 2011. godine i do sada je postignuto preko 30 sporazuma od kojih mnogi nisu relaizvani na terenu.

“Izrazila sam razočarenje što Srbija ne sprovodi mnoge sporazume koji su potpisani u Briselu, uključujući odbijanje Srbije da rasformira nelegalne (paralelne) strukture, koje vrše zastrašivanje kosovskih Srba“, rekla je Osmani.

Ukazala je da pojedinci narušavaju bezbednost Kosova, te da su se neki od njih našli i na crnoj listi SAD.

Američko ministarstvo finansija je krajem prošle godine stavilo je na listu sankcija potpredsednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu, Milana Radoičića, te biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba.

Ipak, Osmani je napomenula da odnose Kosova sa SAD i drugim međunarodnim saveznicima, ne treba da određuje dijalog sa Srbijom.

Ona se zahvalila SAD na podršci ka evroatlanskim integracijama i poštovanju teritorijalnog suvereniteta Kosova.

“SAD nemaju većeg saveznika od Kosova. Možda smo mala zemlja, ali saradnjom sa našim saveznicima možemo da imamo značajan uticaj“, rekla je ona.

Donfrid je poručila i da u zemljama Zapadnog Balkana boravi u teškom trenutku, aludirajući na rat u Ukrajini, koji je počeo 24. februara nakon što je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju.

Podvukla je da želi svakog građanina Kosova da uveri da ne treba da brine zbog bezbednosne situacije, da će SAD i dalje biti saveznik Kosovu, te da je tu KFOR (mirovna misija NATO-a) da osiguran bezbedno okruženje.

Ona se medijima obratila i nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem uz poruku da se Kosovo i Srbija trebaju više angažovati u dijalogu jer status kvo ne donosi rešenje.

„Prioritet dajemo podršci procesu dijaloga, uz posredovanje Evropske unije, pomoći Kosovu da ostvari normalizaciju odnosa sa Srbijom, uz fokus na međusobno priznanje", rekla je ona.

Podvukla je da status kvo ometa evropsku budućnost Kosova i Srbije, ali i da ide u korist Rusiji.

„Rusija želi da uništi svako jedinstvo i demokratsku konsolidaciju na Zapadnom Balkanu", ocenila je Donfrid.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao da je za dugotrajni mir i stabilnost neophodno da se zemlje Zapadnog Balkan priključe Evropskoj uniji i NATO-u.

Donfrid obilazi zemlje na Zapadnom Balkanu od 25. do 29. aprila.

Nakon posete Kosovu odlazi u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru.

XS
SM
MD
LG