Dostupni linkovi

Vojni šengen za zemlje EU


EK će proceniti sve opcije za pojednostavljivanje graničnih kontrola kako bi se ubrzao transport vojnog hardvera

Evropska Unija nastoji da pojednostavi vojna kretanja unutar bloka i stvori pogodnu infrastrukturu za vojnu upotrebu za bilo koju zemlju članicu Unije. Projekat je neformalno naznavan “Vojni Šengen”, mada zvaničnici EU odbijaju da koriste ovaj naziv u javnim obraćanjima.

Evropska Komesarka za transport, Violeta Bulc je prilikom predstavljanja projekta istakla da se sada radi na identifikaciji potreba koje imaju zemlje članice EU u infrastrukturi ali i u pojednostavljenju administrativnih procedura.

“Napore ne treba udvostručiti tamo gde se potrebe konvergiraju.
Administrativne procedure moraju biti smanjene i moramo u potpunosti iskoristiti postojeću infrastrukturu zarad sigurnosti naših građana”, istakla je Bulc.

Tvrdi se da je EU ojačala angažovanja u ovom pravcu u svetlu sve agresivnije uloge Rusije u zemljama evropskog kontinenta. Međutim, Violeta Bulc nije prilikom predstavljanja spomenula tu činjenicu. Bulc, tvrdi da treba unaprediti infrastrukturu kako bi sve zemlje EU bile spremne da se odbrane “u slučaju da se pojavi potreba”.

“Ne želim da budem iznenađena i nepripremljena u slučaju da se pojave neke okolnosti. Svet je nepredvidiv i bili smo svedoci velikih promena u poslednjih par godina, naročito u poslednjih par meseci”, rekla je Bulc odgovarajući na pitanje da li je Ruska agresija razlog za žurbu oko ovog projekta.

Prema planu, do ovog leta, svaka zemlja članica EU treba da preda listu vojnih potreba, i to bi se potom uporedilo sa planovima za unpređenje insfrastrukture transporta, uključujući i tehničke potrebe. Potom, naredne godine Komisija će izaći sa listom prioritenih projekata.

U međuvremenu, EK će proceniti sve opcije za pojednostavljivanje graničnih kontrola kako bi se ubrzao transport vojnog hardvera, opasnih materijala i osoblja preko granica. Među koracima koje će se preduzeti, obuhvataju se identifikacija železničkih i putnih pravaca pogodnih za vojni transport i nadogradnja postojeće infrastrukture, uključujući i obezbeđivanje visine ili težine kapaciteta mostova kako bi se omogućio prelaz tenkova ili vojne opreme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG