Dostupni linkovi

NATO traži vojni šengen


"Zbog birokratije po Evropi čak se i izbeglice premeštaju brže od vojnika", kaže general Hodžis

Komandant vojske SAD za Evropu, general Ben Hodžis saopštio je u Varšavi da je NATO skratio vreme da savezničke trupe priteknu u slučaju potrebe Poljskoj, ali da je potrebno da se napravi i svojevrsni šengenski prostor za vojnike, "jer se zbog birokratije po Evropi čak i izbeglice premeštaju brže od vojnika".

"Vreme reakcije moglo bi još da se skrati kada bi uspeli da poboljšamo procedure kretanja vojnika po Evropi. Danas se od njih brže kreću izbeglice. Mora da se stvori nešto kao šengenski prostor za vojsku", kazao je u petak general Hodžis na konferenciji američke organizacije Džerman mašal fond i američke ambasade u Poljskoj.

General je kao primer procedura koje bi trebalo da se osetno uproste naveo zahteve nemačkih vlasti da dobije unapred imena svih vozača koji će učestvovati u konvojima kada se premeštaju snage NATO.

"Koliko pre nekoliko godina za slanje vojne pomoći Poljskoj bilo je potrebno 30 dana", podsetio je američki general i kazao da bi sada zahvaljujući ubrzanom procesu odlučivanja u NATO saveznici pritekli u pomoć Poljskoj u roku od pet dana ukoliko bi joj pretila agresija sa istoka.

General Hodžis kazao je da se planovi angažovanja vojske SAD u jačanju istočnog krila NATO neće menjati, bez obzira na to ko nakon Baraka Obame stane na čelu SAD.

"Te planove u Kongresu podržavaju kako republikanci tako i demokrate", rekao je Hodžis, javljaju poljski mediji.

U skladu sa odlukama samita NATO, 8. i 9. jula u Varšavi, SAD će u Poljskoj do kraja aprila razmestiti bataljon od 800 vojnika, uz dodatne manje britanske i rumunske jedinice.

Trupe će biti razmeštene kraj mesta Suvalki na severoistoku Poljske, kritične tačke u kojoj bi u slučaju napada Rusija mogla da odseče baltičke zemlje od saveznika u NATO.

Već u januaru i februaru na teritoriju Poljske SAD će prebaciti jednu oklopnu brigadu od 3.000 vojnika sa 450 vozila, među njima i tenkovima, čija glavnina će u Poljskoj ostati devet meseci.

Manje jedinice iz te brigade će putovati na vojne manevre u Rumuniji i baltičkim zemljama, precizira poljski dnevnik Žečpospolita.

XS
SM
MD
LG