Dostupni linkovi

Završena zajednička vežba vojnih jedinica Srbije i SAD


Detalj sa zajedničke vežbe jedinica Srbije i SAD (26. novembar 2021)
Detalj sa zajedničke vežbe jedinica Srbije i SAD (26. novembar 2021)

Ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general Milan Mojsilović i ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoni Godfri (Anthony Godfrey) prisustvovali su u petak, 26. novembru, završnici združene obuke jedinica za specijalne operacije VS i Oružanih snaga SAD na poligonu "Peskovi", kod Požarevca.

"Kiša i jak vetar, koji je ovde duvao, pokazuju koliko je težak život pripadnika specijalne jedinice vojske. Oni moraju da budu spremni da u svakom trenutku izađu na teren i pokažu da su vreme i novac dobro uloženi u njihovu opremu i obuku", rekao je Stefanović, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

On se zahvalio pripadnicima Evropske komande specijalnih snaga SAD.

"Imali smo u prethodnih godinu dana više zajedničkih vežbi i to je dobar pokazatelj naše interoperabilnosti, spremnosti da učimo jedni od drugih i da sarađujemo kao partneri. Ovo je dobar put da i naši momci uče i vide kako to rade i drugi specijalci iz najvećih i najmoćnijih država sveta", naglasio je Stefanović, navodeći da je vežba izvedena izuzetno.

Godfri je zahvalio specijalnim jedinicama VS, kao domaćinima, dodajući da je to primer koliko dve zemlje mogu uraditi kao prijatelji i partneri.

"Vrlo sam zahvalan da smo mi tu, da su naši vojnici bili zajedno i da je ovo vrlo važno zajedničko dejstvo bilo uspešno. Puno smo naučili danas, pre svega kako da radimo zajedno. Ja sam siguran da je vaša interoperabilnost sada veća nego pre", istakao je Godfri.

Zajednička obuka pripadnika specijalnih jedinica VS i Oružanih snaga SAD realizovana je od 8. do 26. novembra, uvežbavane su procedure koje se primenjuju u protivterorističkim operacijama u urbanoj sredini.

Srbija, država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, proglasila je vojnu neutralnost 2006. godine i priključila se NATO-ovom programu Partnerstvo za mir, ali, kako su više puta istakli zvaničnici Srbije, ne teži punopravnom članstvu u ovoj zapadnoj vojnoj Alijansi.

Od tada do danas održano je više vojnih vežbi i sa zemljama članicama NATO, ali i sa vojskom Rusije, sa kojom se takođe odvija i vojna saradnja i od koje Srbije, baš kao i od Kine, nabavlja i naoružanje.

Vojska Srbije je u maju ove godine imala zajedničke vežbe sa Vojskom Ruske Federacije pod nazivom “Zajednički odgovor 2021”.

U junu ove godine, vojnici Srbije učestvovali su i na vežbi “Slovensko bratstvo 2021”, zajedno sa vojnicima iz Rusije i Belorusije, uprkos pozivima iz Evropske unije da Beograd uskladi svoju spoljnu politiku sa Briselom.

Poziv EU se odnosi na odnos prema Rusiji i Belorusiji. Obe zemlje suočavaju se sa sankcijama Evropske unije zbog kršenja ljudskih prava i ugnjetavanja opozicionih političara i kritičara ta dva režima.

XS
SM
MD
LG