Dostupni linkovi

Oproštaj od Vojke Smiljanić Đikić: Povezala nas je kao niko drugi


Vojka Smiljanić Đikić
Vojka Smiljanić Đikić

Na gradskom groblju “Lav “u Sarajevu u utorak je sahranjena Vojka Smiljanić Đikić - urednica, pjesnikinja, prevoditeljica, bh. intelektualka.

Bila je urednica Trećeg programa predratnog Radio Sarajeva kao i istoimenog časopisa. Poslije rata, pokrenula je i do kraja života uređivala regionalni književni časopis “Sarajevske sveske”, kroz koje se odvijao dijalog među intelektualcima i piscima s područja bivše Jugoslavije.

Objavila je šest knjiga poezije, kao i brojne uspješne prevode djela svjetskih pisaca.

U Narodnom pozorištu Sarajevoodržana je komemoracija, na kojoj su govorili brojni domaći i strani predstavnici javnog i političkog života.

Brojni prijatelji oprostili su se od Vojke Smiljanić Đikić
Brojni prijatelji oprostili su se od Vojke Smiljanić Đikić

Od Vojke Đikić oprostila se njena obitelj i saradnici na različitim projektima koje je uspješno vodila: Enver Kazaz, Boro Kontić, Bela Samardžić, Ranko Mavrak.

Posljednjem oproštaju prisustvovali su ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack, bivši američki ambasador Clifford Bond sa porodicom, nekadašnji premijer Švedske i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Carl Bildt sa suprugom Anamariom Corazza, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom, irski pisac Chris Agee….

Vojka Smiljanić Đikić sahranjena je na sarajevskom groblju Lav
Vojka Smiljanić Đikić sahranjena je na sarajevskom groblju Lav

"Vojka Smiljanić Đikić, bila je energija, takva energija koja je mogla da ponese cijelu bivšu Jugoslaviju u intelektualnoj ljepoti. Ona je mogla uraditi ono što niko nije vjerovao - povezati nas kroz Sarajevske sveske. Ona pripada onoj generaciji koja je uspjela na ove prostore uvesti kosmopolitizam i dovesti nam čitav svijet", rekao je Enver Kazaz.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG