Dostupni linkovi

Vođa mostarskih protesta tvrdi: Policija me pretukla


Vođa mostarskih protesta tvrdi: Policija me pretukla
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00
Iako je iz policije u utorak uveče za Radio Slobodna Evropa saopćeno da neformalni vođa protesta u Mostaru, Muharem Hindić, poznatiji kao Mušica, nije pretučen, Hindić je u srijedu poslijepodne, po izlasku iz pritvora na vanrednoj press konferenciji ustvrdio kako su ga pripadnici specijalne policijske jedinice brutalno pretukli.

Hindić je najprije podsjetio kako je kolona od pedesetak građana, uglavnom penzionera, pokušala izvesti protestnu šetnju dublje ka zapadnom dijelu Mostara, ali ih je nakon svega nekoliko desetina metara, u Ulici Nikole Šubića Zrinjskog, predratnom Lenjinovom šetalištu, zaustavio kordon policije.

Hindić tvrdi da su ga tokom naguravanja, policajci namjerno pustili u klinč, kako bi ga izdvojili iza kordona, gdje su ga potom silom odvukli u kombi i tamo brutalno pretukli.
Muharem Hindić pokazuje povrede, foto: Mirsad Behram
Muharem Hindić pokazuje povrede, foto: Mirsad Behram
"Udarali su me čim su stigli", ustvrdio je Hindić i naglasio da je posebno bolno bilo uvrtanje lijeve ruke, koja mu je – kako je pokazao tokom press konferencije – natečena, a u bolnici su mu stavili zavoj i na jedan od prstiju. Izjavio je i da su mu policajci psovali i vrijeđali ga.

Teško je optužio policiju da je u pritvoru bio držan, a da mu 15 sati nije bilo omogućeno da se sastane sa svojim advokatom, te da su ga odveli u bolnicu bez pravnog zastupnika, a ustvrdio je i da su mu govorili kako će ga ispitivati bez prisustva advokata.

"Ja sam bio talac, a ne zatvorenik", izjavio je Hindić okupljenim novinarima.

Prema njegovim saznanjima, rekli su mu da će biti optužen za ometanje službene osobe u vršenju dužnosti.

Hindić tvrdi da je cilj njegovog hapšenja i premlaćivanja bio da se zaustave protesti u Mostaru.

"Bilo mene ili ne, mladi kreću i ne može ih ništa zaustaviti", rekao je Muharem Hindić.

On je najavio da će se uprkos svemu pojaviti ponovo na protestima na Španskom trgu u centru Mostara.
XS
SM
MD
LG