Dostupni linkovi

Neformalni vođa mostarskih protesta pretučen i uhapšen


Hapšenje Hindića
Muharem Hindić, poznatiji kao Mušica, neformalni vođa protesta u Mostaru, uhapšen je u utorak, kada je grupa od četrdesetak demonstranata pokušala izvesti protestnu šetnju duž Ulice Nikole Šubića Zrinjskog (predratnog Lenjinovog šetališta) dublje ka zapadnom dijelu Mostara. Policija je demantovala tvrdnje da je Hindić pretučen.

Protestni skup počeo je oko 17 sati na Španskom trgu u centru Mostara, odakle se grupa građana uputila navedenom ulicom ka Trgu Hrvatskih velikana (predratnom Rondou). Međutim, u ulici Nikole Šubića Zrinjskog naišli su na kordon policije u uniformama specijalne jedinice, koja im je prepriječila put.

„Hindić je rekao ljudima, 'dignite ruke uzrak', što su svi uradili, automatski kad smo prišli kordonu, čovjek je povučen, povaljen na pod i brutalno izgažen“, izjavio je za Radio Slobodna Evropa član Plenuma građanki i građana Mostara, organizatora protesta, Nadir Frlj.
Hapšenje Hindića
Hapšenje Hindića
On je ustvrdio da su policajci Hindića potom podigli i počeli udarati, te gurati u kombi, gdje su ga opet udarali, a Hindić se opirao.

„Imamo snimak, gdje galami, gdje jauče. Čak su ga par puta udarili njegovim megafonom“, izjavio je Frlj za RSE.

Svjedoci kažu i da je jedan novinar udaren, a da je ostalim prisutnima onemogućavano snimanje. Riječ je o reporteru portala „abrasmedia.info“, Robertu Jandriću, inače nevladinom aktivisti.

U izjavi za RSE, Jandrić je rekao da su građani šetali mirno, sa uzdignutim rukama u zraku.

„Policija je počela da gura starije osobe štitovima. Muharem Hindić Mušica je pokušao da prođe kroz policijske redove, a policija ga je zgrabila, počela da ga vuče po zemlji, da ga udara“, rekao je Jandrić.

On je ustvrdio takođe da su Hindića ubacili u kombi, te ga i tamo udarali, a on je „glasno zapomagao“.

VIDEO


On je potvrdio i da je novinarima bilo zabranjeno snimanje:

„Meni su izbili nasilno fotoaparat iz ruke, bez ikakvog razloga bacili ga u lokvu“, kazao je Jandrić.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova HNK demantiraju da je Hindić pretučen.

„To je čista glupost. Znači, nema govora o tučnjavi ili o tome da je neko pretučen. Niko nikoga nije prebio. On je jednostavno priveden zbog nepoštivanja Zakona o javnom okupljanju i nepoštivanja naredbe ovlaštenih policijskih službenika da ne ide na mjesto i lokalitet, koji je pšolicija odredila, u pravcu u kojem nije poželjno da ide organizirana kolona, jer znamo kakve su posljedice bile tih ranijih kolona i šetnji gradom“, rekao je za RSE portparol MUP-a HNK, Srećko Bošnjak, aludirajući kako je policija, zapravo, željela spriječiti eventualni napad na kolonu građana ili međunacionalni sukob.

Bošnjak je najavio da će se u srijedu ujutro imati prava slika šta se sve dogodilo i detaljniji izvještaj o cijelom događaju. Rekao je i da će PU Mostar, u konsultaciji sa Tužilaštvom, donijeti odluku o daljnjem postupanju prema Hindiću, koji se u utorak uveče nalazio u pritvoru.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG