Dostupni linkovi

Vodi li Krivokapićeva inicijativa suštinskom dijalogu?


Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić

Predsjednik parlamenta i lider SDP-a, manje članice vladajuće koalicije, Ranko Krivokapić, u ponedjeljak je uputio dugo najavljivanu inicijativu za široki politički dijalog u parlamentu o izlasku iz krize i stvaranju uslova za održavanje izbora, čiji bi rezultati bili nesporni. Za isti sto predstavnici vlasti i opozicije trebalo bi da sjednu prvog decembra, baš kada je za Crnu Goru dan D za njenu atlantsku perspektivu. Iako je Krivokapićevu incijativu podržala Evropska komisija, različite su procjene o tome kolike su šanse da ona urodi plodom i Crnu Goru iz nestabilnih političkih prilika, uvede u stanje regularnosti, poštovanja pravne države i pravila demokratije.

“Opšta atmosfera nepovjerenja“.Tako je političko stanje u kome se Crna Gora nalazi dijagnostikovao drugi čovjek u državi, predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, nakon što je obavio konsultacije sa predstavnicima političkih stranaka i civilnog sektora. Stoga je je pozvao lidere partija, koje imaju poslanike, na dijalog, koji bi se najprije odnosio na zakonsku regulativu koja bi obezbijedila poštene i slobodne izbore, a nakon toga bi se razgovaralo o, kako je naveo, pravno-političkom modelu koji bi osigurao primjenu dogovorenih rješenja. Upravo takvu formulaciju, dio partijskih aktera protumačio je kao Krivokapićev indirektan signal da je spreman na razgovore o formiranju tehničke ili ekspertske vlade, koja bi organizovala izbore a koju traži velika većina opozicije. Kako god bilo, u vladajućem DPS-u su voljni za dijalog koji pokreće Krivokapić.To je još prije nekoliko dana za skupštinskom govornicom najavio premijer Đukanović, ne isključujući da će im u nekom trenutku i sam prisistvovati. U sinoćnjem reagovanju za TV Crne Gore predsjednik poslaničkog kluba te partije Miodrag Vuković pak iznio je rezerve u pogledu očekivanja od djaloga.

“Ako se želi suspendovati parlament kao institucija, ako se žele suspendovati njegova prava i obaveze koje ima po Ustavu u našem pravnom poretku,onda radimo ćorav posao.“

Kada je riječ o opoziciji, eksplicitan u stavu je Demokratski front, koji je i sa sinoćnjeg skupa u Danilovgradu, ponovio da nema razgovora sa predstavnicima vlasti osim o prelaznoj vladi, za šta je, kako primjećuju, dovoljan samo minut. Ostatak opozicije jeste za dijalog ali svako sa svojim uslovima. To u najnovijoj izjavi potvrđuju iz URA-e, građanskog pokreta, koji je u startu, zajedno sa DEMOS-om Miodraga Lekića i demokratama Alekse Bečića, zatražio neku vrstu medijacije Evropske unije, što je Djukanovićeva DPS u startu odbila. Lider URA-e Žarko Rakčević kaže:

Žarko Rakčević
Žarko Rakčević

“Vjerujem da značajan dio građana Crne Gore smatra da nije samo problem izborno zakonodavstvo, već u kontinuitetu zloupotreba državnih resursa. I da bi odagnali nepovjerenje koje očigledno postoji,neophodno je razgovarati i napraviti i kontrolne mehanizme zbog zloupotrebe državnih resursa. Što se tiče prisustva evropskih institucija, zaista vjerujem da će oni, na ovaj ili onaj način, biti tu prisutni.“

Kako razmišljaju u nevladinom sektoru? Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje, pozdravlja Krivokapićevu incijativu ali ne misili da će ona biti ključni zaokret ka suštinskim pregovorima koji bi doveli do rješenja.

“Moramo imati rezervu prema dometima ovog poziva i ove inicijative, zbog proste činjenice što politička scena u Crnoj Gori ima prilično aktera, isključivo na opozicionoj sceni, koji različito gledaju kako treba ući u reješavanje krize i na koji način treba rješavati krizu.“

Taksativno nabrajajući markantne tačke krize u kojoj se Crna Gora nalazi, Ranko Krivokapić je kao prvi čovjek Zakonodovne vlasti, apostrofirao pogoršanje povjerenja u izborni proces, posebno nakon posljednih predsjedničkih i lokalnih izbora. Ukazao je na to da afera Snimak, koja svjedoči o zloupotrebi državnih resursa u partijske svrhe, još nema pravni i politički epilog, na šta je u ovogodišnjem izvještaju podsjetila i Evropska Komisija. Krivokapić je upozorio i na političku korupciju koja se sa lokalnog preselila i na državni nivo kao i na stanje na medijskoj sceni, na kojoj Brisel uočava pojavu “prljave kampanje“ protiv istaknutih aktivista civilnog društva i nekih političara. Krivokapić se osvrnuo i na proteste koji se dešavaju posljednjih mjeseci, čiji je cilj uspostavljanje prelazne vlade koja bi organizovala izbore. Hoćemo li zapravo vrlo brzo nakon prvog decembra saznati da li Crna Gora izlazi iz takvog galimatijasa ili sve dublje tone u krizu?

“Crnoj Gori će trebati dosta da izađe iz ove političke krize. Teško je u ovom trenutku reći koja će dinamika izlaska iz krize biti i koliko su, uopšte, političke elite društveno odgovorne i shvataju da je potrebni iskoračiti iznad partikularnih partijskih interesa i ući u ono što je rješavanje krize na nivou pune društvene odgovornosti“, zaključuje Boris Marić.

XS
SM
MD
LG