Dostupni linkovi

Posledice nevremena: Voda u većini sela nije za piće


Kosovo, ilustracija
Sneg koji je neprestano padao danima prouzrokovao je zagađenje pijaće vode u većini ruralnih mesta širom Kosova, saopštili su iz Nacionalnog zdravstvenog instituta.

Zdravstveni službenici navode da su oko 50 posto prelaznih bolesti na Kosovu rezultat slabog kvaliteta vode.

Oko 30 posto građana na Kosovu ne snabdeva se vodom iz javnog vodovoda, gde se inače kontroliše kvalitet vode, dok je samo četiri posto sela priključeno vodovod koji Kosovo snabdeva pijaćom vodom.

“Na osnovu podataka iz uzoraka sa ruralnih područja, 70 posto ove vode je zagađeno bakterijski, a 30 posto hemijski. Ta voda nije pijaća”, kaže epidemolog Burbuqe Nushi iz Nacionalnog zdravstvenog instituta.
Rizik od širenja epidemije prouzrokovane konzumiranjem nečiste vode postoji samo u ruralnim mestima

Ona je dodala da rizik od širenja epidemije prouzrokovane konzumiranjem nečiste vode postoji samo u ruralnim mestima, pošto se ti stanovnici vodom snabdevaju uglavnom iz otvorenih bunara.

Stanje u gradovima je, međutim, drugačije pošto se gradovi na Kosovu snabdevaju vodom iz javnog vodovoda, tako da je ona pod kontrolom, izjavio je Sabit Bajqinovci, direktor Nacionalnog zdravstvenog instituta.

”U objektima centralnog snabdevanja pijaćom vodom na Kosovu vrši se bakteriološka i hemijska kontrola. Voda je pijaća i pod potpunom kontrolom, tako da nema indikacija zagađenosti“, kazao je on, dodajući da su su stanovnicima u ruralnim mestima data potrebna upustva ukoliko dođe do poplava zbog posledice topljenja snega.

Ministar zdravstva Ferid Agani je potvrdio da je pitanje kvaliteta pijaće vode pomenuto i u Izveštaju o napretku Evropske komisije, gde se ističe da je nezadovoljavajuće i pored brojnih napora na tom planu.

Međutim, EU u saradnji sa domaćim institucijama radi na tome da se do 2020. godine svim mestima na Kosovu omogući snabdevanje pijaćom vodom.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

XS
SM
MD
LG