Dostupni linkovi

Vođa Wagner grupe priznao vlasništvo nad 'Fabrikom trolova'


Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin

Vođa i suosnivač ruske plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin(Yevgeny Prigozhin), za kojeg se zna da ima bliske veze s predsjednikom Vladimirom Putinom, po prvi put je priznao da posjeduje Internet istraživačku agenciju -- takozvanu "fabriku trolova" u Sankt Peterburgu specijalizovanu za kreiranje lažnih naloga na društvenim mrežama i širenje dezinformacija i propagande.

U februaru 2018. Ministarstvo pravde optužilo je Agenciju za internet istraživanje i dvije druge kompanije pod kontrolom Prigožina-Concord Management i Concord Catering-kao i samog Prigožina i 15 drugih ruskih pojedinaca za navodnu prevaru "u svrhu miješanja u rad SAD-a", političke i izborne procese, uključujući predsjedničke izbore 2016.

U pisanom odgovoru na grupu pitanja zapadnih novinara, Prigožin je 14. februara rekao da je sam "planirao, kreirao i dugo vodio agenciju", dodajući da je stvorena "da brani ruski informativni prostor od očigledno agresivne propagande antiruskih slogana Zapada".

Prigožin je takođe priznao da je obezbijedio prostorije za drugu fabriku trolova, Cyberfront Z, koja je nastala odmah nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Odgovarajući na pitanje o tome da li je on možda vlasnik kompanije Lobaye Invest koja upravlja rudnicima zlata i dijamanata u Centralnoafričkoj Republici, Prigožin je rekao da je kompanija likvidirana prije tri godine, ali je dodao da ju je vodio Dmitry Syty i da je bio uključen u geološka istraživanja u Africi, a ne rudarstvo.

Prigožin je napomenuo da je Syty, koji je zvanično šef kulturnog centra Ruskog doma u Centralnoafričkoj Republici, proveo neko vrijeme u bolnici u decembru nakon što je eksplodirala pošiljka koju je primio poštom.

Prigožin je pozvao zapadne novinare da ponude izvinjenje Sytyju za "terorističke aktivnosti zapadnih zemalja".

Prigožin je poznat po svojoj glasnoj osudi Zapada zbog sankcija koje su uvedene Rusiji zbog njene pune agresije na Ukrajinu i po optuživanju Sjedinjenih Država i Evropske unije da podržavaju, kako je rekao, "neonacističku" vladu Ukrajine.

XS
SM
MD
LG