Dostupni linkovi

Vlastimir Đorđević služi kaznu u Njemačkoj


Vlastimir Đorđević
Vlastimir Đorđević

Rezidualni mehanizam Haškog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavio je povjerljivi nalog izdan još krajem travnja ove godine kojim sudac Theodor Meron određuje Njemačku kao zemlju gdje će srbijanski policijski general Vlastimir Đorđević izdržati ostatak od 18 godina zatvora.

Đorđević je osuđen zbog zapovjedne odgovornosti nad zločinima policijskih snaga na Kosovu 1999.godine u vrijeme kada je bio pomoćnik ministra MUP-a i načelnik Odjela javne sigurnosti (Resora javne bezbednosti) MUP-a Srbije.

On je u prvom stupnju osuđen na 27 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu. No Žalbeni suci odbacili su žalbene osnove tužiteljstva po kojem je Đorđević bio ključna osoba u organiziranom zločinu, tako da je odbijen zahtjev optužbe za povećanje kazne na doživotan zatvor te mu je smanjena prvostupanjska kazna za 9 godina.

Đorđevićev je podsjetimo tijekom postupka i priznao umiješanost u skrivanje 744 tijela žrtava u Batajnici kraj Beograda, kao i da je znao za bacanje leševa u jezero Perućac.

Osim njega za udruženi zločinački poduhvat progona, prema optužnici, oko 700.000 kosovskih Albanaca osuđena su i petorica političkih, vojnih i policijskih dužnosnika Srbije u slučaju poznatom kao Šainović i drugi (budući da je Milan Milutinović, prvooptuženi predsjednik Srbije u sporno vrijeme, oslobođen).

Budući da je Đorđević boravio od 2007.godine u haškom pritvoru - 2019.godine će moći zatražiti prijevremeno puštanje iz zatvora u Njemačkoj, nakon odslužene dvije trećine kazne.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG