Dostupni linkovi

Vlasti šute o napadu na "Merlinku"


Dvije osobe zadobile su povrede glave kada je više maskiranih osoba u subotu upalo u sarajevsko kino Kriterion tokom Međunarodnog festival queer filma „Merlinka“. Dva dana nakon napada i dalje nije jasno zbog čega policija nije osiguravala debatu iako je skup najavljen mjesec dana ranije. Dok stižu osude od nevladinih i međunarodnih organizacija, zvaničnih reakcija od vladajućih političkih partija nema.

Zašto pripadnici MUP-a KS nisu osiguravali festival „Merlinka“, u policiji ni u ponedjeljak nisu bili spremni na odgovor.

„Što smo imali, mi smo objavili. Kad bude nešto novo, mi ćemo svakako obavijestiti našu javnost“, kaže glasnogovornik MUP-a Irfan Nefić.

Jasmina Čaušević, jedna od organizatorica Queer festivala „Merlinka“, kaže kako je festival uredno najavljen policiji još prije mjesec dana, kada su dogovorene i konkretne mjere osiguranja.

Policijske patrole pratile su svečano otvaranje u petak, ali ne i najavljenu debatu u subotu, kada je grupa od 14 maskiranih osoba napala učesnike festivala, usljed čega je nekoliko osoba i povrijeđeno. Čaušević kaže:

„Mi se zaista nadamo da će se znati ko je to uleteo i mi očekujemo da će policija da uradi svoj deo posla i da istraži ko je zakazao, zbog čega nije bilo policije, kako su oni znali da nema policije, jer nama je vrlo simptomatično da su oni tako slobodno uleteli, pretukli i izleteli.“

Drugi dan festivala u nedjelju ipak nije otkazan zahvaljujući podršci brojnih Sarajlija koji su svojim dolaskom podržali filmski festival. Jedan od njih, novinar Almir Panjeta na festival je došao u pratnji porodice:

„Željeli smo poručiti da se mi kao porodica uopšte ne plašimo ljudi, niti bilo kojeg posjetioca filmske projekcije ili tribine, željeli smo da kažemo da se bojimo upravo tih ’normalnih’ koji silom i premlaćivanjem ljudi žele da uspostave neki svoj red u gradu Sarajevu.“

Gotovo sve međunarodne organizacije u Sarajevu osudile su napad na festival „Merlinka“. No osim Naše stranke nijedna politička partija se nije javno oglasila o ovom događaju.

„Očigledno je da je ovo već postalo pravilo da se osobama drugačije seksualne orijentacije ne dozvoljava da organizuju bilo kakav kulturni ili drugi događaj u Sarajevu. Mislim da vlast ne radi svoj posao i da je na neki način saučesnik ovih izgrednika koji sputavaju ispoljavanje seksualnih manjina“, komentira Srđan Dizdarević iz Helsinškog komiteta BiH.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG