Dostupni linkovi

Potpisan sporazum o formiranju vlasti u BiH


Milorad Dodik (lijevo), Dragan Čović (u sredini) i Nermin Nikšić nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na državnom nivou u BiH, 15. decembar 2022.
Milorad Dodik (lijevo), Dragan Čović (u sredini) i Nermin Nikšić nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na državnom nivou u BiH, 15. decembar 2022.

Predstavnici političkih partija u Bosni i Hercegovini su 15. decembra potpisali koalicijski sporazum i time dogovorili formiranje vlasti na državnom nivou.

Koalicijskim sporazumom su utvrđeni principi djelovanja u narednom mandatu, koji će trajati do 2026. godine. Vlast će biti formirana na temelju rezultata Opštih izbora, održanih 2. oktobra.

Sporazum su potpisali Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predstavnik dvije stranke okupljene oko SNSD-a, Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) uime koalicije Hrvatski narodni sabor koji čini 14 stranaka, i Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) uime "Osmorke".

Nikšić je sporazum potpisao u ime takozvane Osmorke, koalicije stranaka iz entiteta Federacija BiH, koju čine: SDP BiH, Narod i Pravda (NiP), Naša stranka (NS), Narodni evropski savez (NES), Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije (PDA), Za nove generacije i Stranka za BiH (SBiH).

Dogovor uprkos razlikama

Milorad Dodik je rekao da je cilj dokumenata efikasno formiranje vlasti na zajedničkom nivou.

"Na neuobičajeno brz način za BiH došlo je do dogovora", rekao je Dodik.

On je potcrtao da su i pored razlika o nekim važnim pitanjima došli do dogovora.

"Imamo mi razlike oko NATO-a, niko nije napustio svoje pozicije, ali smo smatrali da ne treba da gubimo vrijeme oko toga. Treba se formirati Savjet ministara i da se bavimo operativnim pitanjima", rekao je Dodik.

Dodao je da smatra da su izabrali dobar dan za potpisivanje sporazuma "kada BiH treba da dobije status kandidata za EU".

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da očekuje da će Vijeće ministara biti formirano do kraja godine kako bi se "pažnja mogla usmjeriti na projekte koji su vitalni za BiH, Republiku Srpsku i Federaciju BiH".

"U čertvrtak očekujem završetak priče o radnim tijelima, o tome kako će izgledati Vijeće ministara i svemu što treba uraditi da do kraja godine bude formirano", rekao je Čović novinarima.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da je cilj današnjeg potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na zajedničkom nivou to da razlike budu ostavljene po strani i da se radi, sarađuje, stvore pretpostavke za investicije.

"Naše opredjeljenje je da vratimo nadu građanima, da sarađujemo, da se dogovaramo o onome o čemu možemo, da nam ljudi ne odlaze iz zemlje", rekao je Nikšić.

On je naveo da su razlike evidentne u nekim pitanjima, kao što su evroatlantske integracije, "ali smo odlučili da to ostavimo po strani".

"Uvjeren sam da će nakon formiranja Savjeta ministara građani osjetiti pozitivnu atmosferu, da sarađujemo, da stvorimo pretpostavke za investicije", naveo je Nikšić.

"Osmorka" i HDZ dogovorile su 7. decembra, na sastanku u gradu Konjicu, da će Borjana Krišto iz HDZ-a biti mandatarka za novi saziv Vijeća ministara BiH, dok će Nermin Nikšić iz SDP-a biti mandatar nove Vlade Federacije BiH.

Prijedlog HDZ-a za predsjednicu Federacije BiH je Lidija Bradara, dosadašnja delegatkinja u državnom Domu naroda. "Osmorka" će predložiti kandidate za dva potpredsjednika iz reda Bošnjaka i Srba.

"Osmorka" i HDZ su 29. novembra potpisali koalicijski sporazum, i utvrdili principe na osnovu kojih bi trebala biti formirana vlast na svim nivoima – državnom, entitetskom i deset kantona u Federaciji BiH.

Sporazum su tada potpisali Nermin Nikšić, u ime "Osmorke" koja predstavlja većinom bošnjačko biračko tijelo i dio građanskih stranaka u ovom entitetu, te Dragan Čović, u ime hrvatskih stranaka, okupljenih u organizaciju Hrvatski narodni sabor BiH.

Potpisivanjem koalicionog sporazuma su stranke dogovorile da će ubrzano djelovati ka punopravnom člantvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji (EU) i Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Također su utvrđeni i temeljni principi djelovanja nove vlasti u smjeru jačanja političke stabilnosti i vladavine prava, te socijalne pravde i ekonomije.

XS
SM
MD
LG