Dostupni linkovi

Dodik najavio 'brzo formiranje' vlasti u BiH


"Imamo pun kapacitet da formiramo stabilne strukture vlasti na nivou BiH", izjavio je Milorad Dodik nakon sastanka sa političkim strankama "Osmorke" 10. decembra u Banjaluci.
"Imamo pun kapacitet da formiramo stabilne strukture vlasti na nivou BiH", izjavio je Milorad Dodik nakon sastanka sa političkim strankama "Osmorke" 10. decembra u Banjaluci.

Predsednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je sa predstavnicima koalicije "Osmorka" dogovoreno brzo formiranje vlasti na nivou BiH.

Dodik je 10. decembra rekao da će SNSD sa koalicionim partnerima iz RS, koalicijom "Osmorka" i HDZ BiH "definitivno" biti politička struktura koja će formirati vlast na državnom nivou.

"Imamo pun kapacitet da formiramo stabilne strukture vlasti na nivou BiH i da se u okviru toga krećemo ka onome što je potrebno da učinimo, kako bi obezbedili normalno funkcionisanje, u skladu sa Ustavom BiH", rekao je on novinarima u Banjaluci.

To je izjavio nakon sastanka sa liderima Naroda i pravde (NIP) Elmedinom Konakovićem, Socijaldemokratske partije (SDP) Nerminom Nikšićem i stranke Za nove generacije Damirom Marjanovićem, na kojem je razgovarano o zajedničkim politikama vezanim za formiranje Vijeća ministara BiH i drugih organa na nivou BiH.

Najavio je da će naredne sedmice biti održan sastanak, kako bi se rešila pitanja ekonomije, energetike, institucionalnog funkcioniranja i infrastrukture.

"Dogovorili smo se da damo podršku i da održimo sastanke na kojima ćemo operativno raditi i dogovoriti pozicioniranje političkih struktura u BiH. Nemamo namjeru da ispunjavamo želje jedni drugima. Želimo sa partnerima da otvorimo pitanja koja se trebaju riješiti", istakao je Dodik.

Dodao je da su dogovorili proceduru za brzo usvajanje razvojnih projekta bez obzira na kojem nivou, kako ne bi došlo do blokiranja.

Naveo je i da je razmatrana mogućnost rehabilitovanja ideje o osnivanju nove zajedničke firme koja bi izgradila novi energetski objekat na reci Ugar, sa zajedničkim investiranjem i upravljanjem.

"Već sljedeće sedmice počinjemo raditi na usvajanju budžeta i to će biti, koliko pamtim, prvi put", podvukao je Dodik.

Dodik je rekao da će se pitanja o kojima nema saglasnosti ostaviti po strani, a da će se raditi na ekonomskim i ostalim pitanjima važnim za stabilnost BiH.

On je dalje kazao da Republika Srpska ostaje opredeljena za evropske integracije.

"Smatramo da 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije treba staviti na sto i sve dogovoriti i dok se sve ne dogovori, ništa nije dogovoreno", naglasio je Dodik.

Još je naveo da je Republika Srpska spremna da prihvati izmene Ustava BiH u delu koji se odnosi na izbor člana Predsedništva BiH iz RS i da umesto dosadašnje formulacije da se iz RS bira "jedan Srbin", bude navedeno "jedan iz RS", ali da se i dalje bira neposredno na izborima.

"Trebalo bi razmisliti da se u jednoj ličnosti bira i član Predsedništva i predsednik RS, to bi bilo najbolje za predstavljanje", kazao je Dodik.

Konaković, Nikšić Marjanović o koaliciji

Lider Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković izjavio je da su pregovori "Osmorke" sa SNSD-om protekli "vrlo korektno".

"Svesni smo da u prvi plan moramo staviti stvari oko kojih se slažemo, u interesu svih naroda i građana koji žive u Bosni i Hercegovini… Evropska perspektiva BiH, ekonomija, energetika, obrazovanje, saobraćajna infrastruktura, neke su od tema o kojim smo razgovarali", naveo je Konaković.

Predsednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Nermin Nikšić kazao je da postoje pitanja o kojima se teško mogu složiti, ali da postoji i puno stvari koje mogu uraditi kako bi građani osetili boljitak.

"Mi smo se danas dogovorili da je ovo struktura koja će formirati buduće Vijeće ministara BiH i formirane su radne grupe koje će napraviti smernice za formiranje Vijeća ministara BiH", potvrdio je Nikšić.

Ocenio je da su se vrlo brzo dogovorili, te da "konačno" dolaze nove strukture vlasti koje su spremne da sarađuju u svim oblastima, traže rešenja, a ne šalju poruke podjela.

Predsednik stranke Za nove generacije Damir Marjanović ocenio je da su svi svesni da se u sukobima mnogo izgubilo, a da se u razgovorima može mnogo toga dobiti.

"Razgovarali smo i o konceptu reforme obrazovanja, uvažavajući sve ustavne nadležnosti, te o konceptu u kojem će diplome bh. univerziteta konačno biti vrednovane koliko treba na evropskom tržištu, zaključio je Marjanović.

U ponedeljak, 12. decembra, SNSD će imati sastanak sa HDZ-om BiH, a krajem sledeće sedmice sastaće se delegacije tri politička bloka.

Građani BiH su na izborima 2. oktobra direktno birali članove Predsjedništva BiH, zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dva entitetska parlamenta, kao i zastupnike u deset kantonalnih skupština.

XS
SM
MD
LG