Dostupni linkovi

Vlasnik podgoričkog KAP-a potvrdio da će otpustiti 600 radnika


Radnici Kombinata aluminijuma Podgorica ispred fabrike nakon najave vlasnika da će otpustiti sve zaposlene (5. mart)

Vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Veselin Pejović potvrdio je 5. marta da će otpustiti 600 radnika KAP-a, nezadovoljan odnosom nove Vlade.

Ukoliko se ova najava realizuje, biće to kraj privrednog giganta iz vremena bivše Jugoslavije, kojim je tokom tranzicionih godina (od 2005 do 2013) upravljala firma ruskog oligarha Olega Deripaske. Nakon što je doveden do stečaja, KAP je preuzela Pejovićeva firma Uniprom.

Rasprava u skupštini dala kontraefekat

Problem je eskalirao kada je dio radnika, nezadovoljan uslovima u Kombinatu, ali i neki otpušteni, tražio pomoć skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije. Radnici su se žalili da od jula 2013. godine, od kada je firma u stečaju, nemaju godišnji odmor, beneficirani radni staž ni sistematske ljekarske preglede.

Sjednica koja je 4. marta održana na njihov zahtjev nije donijela rješenje problema već je, kako je rekao Pejović, ga natjerala da zatvori fabriku.

„Znači, vi ćete spasiti radnike iz čeljusti Uniproma, ja ću imati ličnu i korporativnu štetu“, poručio je Pejović.

Pejović je blizak bivšoj vlasti Demokratske partije socijalista (DPS), koja je od parlamentarnih izbora krajem avgusta 2020., nakon 30 godina, prešla u opoziciju.

Blokada saobraćajnice kao podrška upravi

Dio radnika lojalan je Upravi, što su 5. marta demonstrirali kratkom blokadom saobraćajnice na putu Podgorica - Petrovac u blizini fabrike. Radnik KAP-a Elvir Rastoder potvrdio je da radnici nemaju pravo na godišnji odmor.

„Prema Zakonu o stečaju, tako su nam rekli, nemamo pravo na godišnji odmor. Što se tiče plaćenog odsustva, poslodavac je dao prije dvije godine 12 dana godišnje koje možemo koristiti“, naveo je Rastoder.

Njegova koleginica Jelena Prelević kaže da radnici imaju mnoge benefite.

„Svakom radniku je plaćeno svako odsustvo, svaka bolest, sve moguće, doručak, ručak, večera, prevoz, sve. Mi smo tu da pružimo podršku našem vlasniku. I smatramo da se ovo više politički radi, nego generalno – ekonomija iliti preduzetništvo ili šta već. Jer mi sasvim dobro, super funkcionišemo, što se mene tiče“, poručuje Prelević.

Radnici koji podrzavaju Upravu KAP-a blokirali saobraćajnicu nakon najave vlasnika da će otpustiti sve zaposlene, Podgorica (5. mart)
Radnici koji podrzavaju Upravu KAP-a blokirali saobraćajnicu nakon najave vlasnika da će otpustiti sve zaposlene, Podgorica (5. mart)

Otpuštanja i politika

Anlitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović za RSE kaže da se najava o otpuštanju radnika dešava u trenutku političkih prepucavanja.

„Djeluje mi da je i ono u tu svrhu političkih prepucavanja iskorišćeno, ali ovakve stvari se moraju rješavati bez posljedica, kako za firmu tako i za državu, ako je to moguće“, navodi Đukanović.

On je pojasnio da gašenje proizvodnje u KAP-u nije jednostavan proces.

„Ukoliko bi se naglo ugasila struja, tečni metal koji se nalazi u ćelijama bi se stvrdnuo i ne bi bilo moguće bez oštećenja ćelija pokrenuti proizvodnju. Tu bi bio neophodan generalni remont za šta bi bila neophodna ogromna ulaganja koja se mjere milionima eura“, navodi Đukanović.

S obzirom na to da je firma u stečaju, ukoliko dođe do otpuštanja, otpremnine radnika pale bi na teret države, odnosno budžeta.

Prema procjeni vlasnika kombinata Veselina Pejovića otpremnine za 600 radnika državu će koštati oko deset miliona eura.

Kombinat od preuzimanja u stečaju

Posljednjih šest i po godina koliko Uniprom upravlja KAP-om, u kompaniji traje stečajni postupak, jer država nije riješila imovinske sporove koji su nastali između dvije privatizacije, što je bila u obavezi.

Stečajni postupak u Kombinatu aluminijuma nikada nije završen zbog brojnih sudskih postupaka koji se vode pred crnogorskim sudovima, a odnose se na potraživanja i imovinsko pravna pitanja iz perioda upravljanja Deripaskine firme.

Takav pravni status ima nepovoljne posljedice na položaj radnika.

Sandra Obradović iz Sindikata KAP-a objašnjava da su zaposleni do prošle godine imali samo po šest dana odmora, nakon čega je taj broj povećan na 12, i da im je uskraćeno pravo na sindikalno organizovanje.

Pogled na KAP (fotoarhiv)
Pogled na KAP (fotoarhiv)

U izjavi za Radio Slobodna Evropa Obradović kaže da Pejović ne bi smio da realizuje namjeru o otpuštanjima.

“I da 600 porodica ostavi bez primanja. To bi bila katastrofa za sve. Radnici osam godina rade u teškim ekstremnim uslovima i naravno da će da traže svoja prava“, poručila je Obradović.

Pejović je u dopisu medijima dostavio i potvrdu da je uredan poreski platiša a da je prosječna plata do njegovog preuzimanja Kombinata bila 472 eura, a danas je 792.

On tvrdi i da je u razvoj KAP-a uložio i više od 100 miliona eura.

„U posljednje dvije godine bila je velika kriza u metalskoj industriji, četiri kombinata aluminijuma u Evropi su zatvorena a jedan od njih je i kombinat u Mostaru“, naveo je Pejović.

Radnik KAP-a (fotoarhiv)
Radnik KAP-a (fotoarhiv)

Zaostavština iz Deripaskinog perioda

Neriješeni status Kombinata aluminijuma Podgorica traje od 2012. godine kada je tu kompaniju napustila ruska aluminijumska kompanija Rusal, oligarha Olega Deripaske, koja je gazdovala KAP-om od 2005. godine kada su kupili većinski paket akcija Kombinata aluminijuma,

Vlada Crne Gorei iz vremena vladavine DPS koja je i sklopila posao sa sa Rusima 2012. godine je odlučila da raskine ugovor. Naredne godine su Mađarska OTP i ruska VT banka aktivirale garancije crnogorske Vlade date na kredit Kombinatu aluminijuma vrijedne 102 miliona eura, što je primoralo tadašnju Vladu na rebalans budžeta i na pozajmice za pokriće tih dugova.

Ove garancije predmet su istrage Specijalnog državnog tužilaštva koja traje godinama.

Godinama kasnije, konzorcijumi Olega Deripaske Enplus grupa, Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAC), su podnijele više tužbi protiv Crne Gore pred međunarodnim arbitražnim sudovima za naknadu štete. Dio sporova su izgubili a za dio su se sudovi proglasili nenadležnim.

Nakon odlaska Rusa, suočavajući se sa mogućnošću bankrotstva KAP-a, Vlada Crne Gore je dva puta raspisivala tender za prodaju imovine kompanije.

Nikšićka kompanija Uniprom čiji je vlasnik Veselin Pejović, preuzima KAP 2014. godine za ukupno 28 miliona eura koliko je ponudio na tenderu. Ipak on do danas ostaje u statusu stečaja zbog neriješenih pravno ekonomskih sporova. Naime pred crnogorskim sudovima vodi se oko 70 sudskih i upravnih postupaka, vezano za KAP od kojih su neki od višemilionske vrijednosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG