Dostupni linkovi

Crna Gora:Ministarstvo potvrdilo da su aktivirane garancije za KAP


Mađarska OTP i ruska VT banka aktivirale su garancije crnogorske vlade date na kredit Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) vrijedne 102 miliona eura, što je primoralo vladu na rebalans budžeta i na novu pozajamicu za pokriće dugova.

Ministarstvo finansija potvrdilo je danas da su aktivirane bankarske garancije i saopštilo da vlada pregovara o kreditu kojim bi vratila dug evropskim kreditorima.

"Obaveze po sklopljenim kreditnim aranžmanima bile bi izmirene na srednji rok, uz određeni grejs period, te bi se, na taj način, sačuvala budžetska stabilnost i obezbijedila ravnomernija fiskalna opterećenost na duži period", navodi se u saopštenju.

Vlada je prošle sedmice zatrazila od Skupštine da joj odobri rebalans budžeta kojim planira da pokrije dugove KAP-a prema evropskim kreditorima i nacionlanoj elektroenergetskoj kompaniji u ukupnom iznosu od 162 miliona eura.

Plan vlade je da oprosti Eelektroprivredi Crne Gore dug od 61 milion eura, kolika su njena potraživanja prema fabrici aluminijuma, i da se zaduži za dodatnih 102 miliona eura kako bi platila državne garancije.

Vlada je ugovorom iz 2009. godine prihvatila garancije za tri kredita KAP-u, po jedan od njemačke, mađarske i ruske banke.

Njemački kredit je vraćen 2012. godine, poslije aktiviranja garancija, a s mađarskom bankom pregovara se o odgađanju roka otplate.

Vlada Crne Gore dala je garancije ruskoj Centralno-evropskoj aluminijskoj kompaniji (CEAC) za kredit od 60 miliona eura, za potrebe KAP-a, čiji su suvlasnici Rusi.

U junu je pokrenut postupak za uvođenje stečaja u KAP-u, o čemu će se odlučiti na prvom ročištu, zakazanom za 16. jul.
XS
SM
MD
LG