Dostupni linkovi

Vlasenica: Ukopani posmrtni ostaci 26 žrtava ratnog zločina


Članovi porodica na ukopu u Vlasenici, 21. april 2012.
U subotu je u Vlasenici na mezarju Rakita klanjana dženaza za 26 Vlaseničana koji su ubijeni 1992. godine, a čiji su posmrtni ostaci pronađeni u različitim masovnim grobnicama. Ovaj događaj zasjenio je incident u kojem u petak uveče kamenovani tabuti koji su išli iz Tuzle prema Vlasenici.

Ibro Osmanović
iz Vlasenice u subotu je ukopao posmrtne ostatke sestre Feride koja je imala 16 i pol godina kada je ubijena i zapaljena. Njezino tijelo Ibro je pronašao u masovnoj grobnici na Pelemišu. Osim sestre Feride Ibri su ubijena i dva brata. O masovnim ubojstvima u Vlasenici on je svjedočio i u Haagu.

„Od cijele porodice samo smo ja i još jedna sestra preživjeli. Ovi koji su ubili naše najmilije to su naše komšije, ali ja njih ne nazivam ljudima već zvijerima. Oni su napravili najveću tragediju u cijeloj Omladinskoj ulici u kojoj sam ja živio. Kompletne porodice Mitapčić, Đindo i moja porodica su masovno stradale. To su nam sve uradile komšije“, ispričao nam je Ibro.

Elvedin Salihović bio je danas pod jakim emocijama tuge dok je u mezar spuštao kosti oca Hajrudina.

„Opet mi naviru ona sjećanja, navire mi tuga. Nije lako, ali s druge strane opet mi je drago što ću oca moći ukopati. Sad ću znati gdje mu je mezar i moći ću mu otić proučit fatihu“, kaže Elvedin.

Ferida Kavazović još uvijek traga za posmrtnim ostacima svog sina koji je imao 6 godina kada je ubijen. U subotu je ukopala brata Hamdiju Filipovića.

„Teško je, nije lako. Nadam se da ima pravde i da će pravda stići one koji je zaslužuju. Sve ove godine živim, ne znam gdje mi je dijete, a grobnice se više i ne otvaraju“, kaže Ferida.

Posmrtni ostaci 26 Vlaseničana u petak uveče su iz Komemorativnog centra u Tuzli dovezeni na mezarje Rakita. Na samom ulasku u grad nekoliko mladića srpske nacionalnosti bacali su kamenje na kolonu s tabutima. Nitko nije ozlijeđen, mada su obitelji žrtava izrazile duboku zabrinutost zbog ovoga što se dogodilo.

I prošle godine prije dženaze u Vlasenici su zabilježeni incidenti kada je prijećeno povratnicima bošnjačke nacionalnosti.

Prije točno dvadeset godina, Vlasenicu su okupirali Novosadski i Užički korpus JNA, te Vojska i policija RS-a. Ubijeno je oko 2.600 stanovnika Vlasenice, a od toga 265 djece, dok je oko 700 žena iz Vlasenice prošlo torture, a mnoge su silovane.

Za zločin u Vlasenici do sada su osuđeni Dragan Nikolić Jenki na 20 godina, Predrag Bastah Car na 22 i Goran Visković Vjetar na 18 godina. Veljko Bašić upravnik logora Sušica oslobođen je krivnje zbog godina starosti.

(FOTOGALERIJA: Ukop žrtava zločina u Vlasenici)

XS
SM
MD
LG