Dostupni linkovi

Sjećanje na žrtve zločina u logoru Sušica


Pipreme za ukop vlaseničkih žrtava zločina, maj 2009
U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice u Vlasenici i Udruženja “Porodice žrtava rata Vlasenica 1992.-95.“ organizuje se održavanje memorijala „Obilježavanje 18. godišnjice stradanja Bošnjaka u logoru Sušica“, 25. septembra 2010. godine u Vlasenici.

Cilj memorijala je odavanje počasti žrtvama i podsjećanje na zločine počinjene od strane Vojske RS i policije RS nad Bošnjacima Vlasenice, te animiranje svih meritornih organa za brže privođenje i procesuiranje svih osoba odgovornih za počinjeni zločin radi zadovoljavanja pravde kao preduvjeta za izgradnju povjerenja i tolerancije među narodima u BiH.

Kroz zloglasni logor Sušica dnevno je prolazilo od 300 do 500 osoba. Muškarci su bili odvojeni od žena i djece. Svaku noć bi pripadnici Vojske RS odvodili djevojčice od 13, 14 godina i žene u stan, gdje bi bile silovane i ubijane.

Za te strašne zločine u Vlasenici danas pred sudovima odgovaraju samo Dragan Nikolić, Predrag Bastah i Goran Višković. Mnogi za koje svjedoci tvrde da su sudjelovali u zločinima u Vlasenici su na slobodi i obnašaju vrlo važne funkcije na čelu države.

„Mi imamo informacije da upravo članovi kriznog štaba danas obnašaju jako visoke funkcije u institucijama i organima izvršne vlasti u BiH, a isto tako i u sigurnosnim službama“, kaže Dževad Bektašević, predsjednik Udruženja „Porodica žrtava rata Vlasenica 92.-95.“.

Gluma za život


Ajša Mujčinović preživjela je strahote logora Sušica. Da bi spasila svog sina Hazima, koji je tada imao tek 13 godina, a kojeg su vojnici već bili uzeli, rekla mu je da glumi da je invalid. Hazimu je to bila prva životna uloga, a danas je poznati tuzlanski glumac. Njegova mama Ajša o toj strašnoj 92. godini danas svjedoči:

„Ja mu namjestim ruke, pošto ih je ’slomio’ - isklebeči se, usnu i malo zapjeni. ’Kako je’, kaže, ’išao u školu?’ Brano mi veli, što me zna. Rekoh: ’Klupica imade.’“


Na Maršu povratka očekuje se oko 300 sudionika koji će proći trasu puta od 20 kilometara od Kladnja do Sušice. Na platou ispred džamije u Vlasenici biće služen vjerski obred.

Tog dana počinje i snimanje filma o Edinu Slahareviću koji je 1992. godine proglašen najboljim košarkašem juniorskog prvenstva bivše Jugoslavije i koji je ’92. trebao zaigrati za Partizan ili Crvenu zvezdu. Svoj dječački san nije ostvario. Ubijen je u logoru Sušica.
XS
SM
MD
LG