Dostupni linkovi

Vladine mjere zbog budžetskog manjka: Krizni porez i većina taksi ostaju


Sjednica Vlade, 21.11.2013.
Sjednica Vlade, 21.11.2013.
Vlada Crne Gore je usvojila niz mjera čija je svrha stabilizacija javnih finansija koje su ozbiljno uzdrmane velikim manjkom u državnoj kasi koji se naglo povećao zbog agresivnog zaduživanja. Promjena će biti, između ostalog, u poreskoj politici ali i obračunu penzija.

Krizni porez kojima su dodatno oporezovane zarade ostaje na snazi još godinu dana, a dodatno će se oporezovati imovina. Ostaju na snazi i takse od po jednog eura mjesečno na mobilne telefone i kablovske risivere i dalje ostaju, a ukida se samo taksa na strujomere.

To bi, uz informaciju da se radi na pronalaženju nove formule za obračun penzija, predstavljalo sažetak za građane najvažnijih mjera Vlade koje se uvode zbog neravnoteže u državnoj kasi koja je nastala naglim povećanjem javnog duga.

O novim mjerama javnost je obavijestio ministar finansija Radoje Žugić.

“Oko modela oporezivanja fizičkih lica znate da smo imali dilemu i da komisija radi svoj posao i da je pripremljena analiza koja će biti prezentovana na narednoj sjednici Vlade, ali je suština da ćemo predložiti Vladi i Parlamentu da krizni porez ostane još godinu, a da se nakon te godine zadrži konzistentnost u vođenju fiskalne politike i ostanemo na proporcionalnom modelu oporezivanja dohotka fizičkih lica, bez povećanja stopa“, pojasnio je ministar.

Zarade tako neće biti na udaru novih mjera, ali će biti promjena u visini plata koje se isplaćuju iz državnog budžeta. Ministar Žugić kaže da se one neće smanjivati, ali zasad nema matematike koja bi to i potvrdila.

“Neće se zarade smanjivati već ćemo izgraditi i uključiti veći stepen pravednosti i objektivnosti u dijelu zarada u javnom sektora. One će ubuduće zavisiti od osnovnih makroekonomskih i fiskalnih paranetara, prvenstveno od nivoa deficita i javnog duga ali i od finasijskih parametara nekih javnih preduzeća. Oko toga nije bilo spora. Zakon je u radnoj verziji i očekujem da ćemo vrlo brzo ići prema Vladi”, navodi ministar.

Vlada planira da drastično poveća akcize, pa treba očekivati i značajno poskupljenje cigareta i kafe, ali tek u narednih nekoliko godina.

Naime, prihodi od akciza na duvanske proizvode koji u državni budžet sipaju trećinu ukupnih prihoda od akciza, prošle godine su iznosili 45 miliona eura. Očekivanja za ovu godinu su još ambicioznija, a sada se radi na tome da prihodi, po tom osnovu, u budućnosti budu još veći.

Priprema se "akcizni kalendar" po kome će akcize na cigarete u naredne tri godine biti više nego duplirane.

Pored povećanja prihoda, Vlada nastoji da poveća fiskalnu disciplinu, pa se najavljuje strožije sankcionisanje povratnika u prekršaju. Zakonskim izmjenama će se osnažiti mjenica kao instrument obezbjedjenja i izvršenja. Poreski dug će i dalje biti moguće namiriti imovinom dužnika, što je do sada iskoristilo 10 preduzeća sa poreskim dugom većim od 100.000.

Objavivši da će sljedeće godine crnogorska ekonomija porasti za 3,6 posto, ministar finansija Radoje Žugić je najavio i mjere koje bi trebalo da podstaknu zapošljavanje.

“Za sve novozaposlene radnike u proizvodnji ili u svim sektorima, osim sektora ugostiteljstva i turizma, obezbijediti određene podsticaje u smislu samnjivanja ili ukidanja poreza na zarade, odnosno na dohodak fizičkih lica, kao i porez na prihod pravnih lica i time podstaći i zaposlenost, ekonomski rast i smanjivanje regionalnih razlika razvijenosti. Ovo je mjera koja će po nama dati najveće efekte, a podsticajna je sa mikro aspekta, sa makro aspekta znači generisanje većih stopa ekonomskog rasta i razvoja”, naveo je ministar.
XS
SM
MD
LG