Dostupni linkovi

Vladimir Orlić izabran za predsednika Narodne skupštine Srbije


Vladimir Orlić je bio zamenik je šefa poslaničke grupe SNS u skupštini Srbije, a u prošlom sazivu bio je potpredsednik parlamenta.
Vladimir Orlić je bio zamenik je šefa poslaničke grupe SNS u skupštini Srbije, a u prošlom sazivu bio je potpredsednik parlamenta.

Poslanici skupštine Srbije izabrali su 2. avgusta poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Orlića za predsednika parlamenta. Glasanje je obavljeno javnom prozivkom, a za Orlića je glasalo 154 od 230 poslanika koji su glasali, protiv je bilo 76, uzdržanih nije bilo.

Vladimir Orlić rođen član je Srpske napredne stranke od 2008. godine. Izabran je za narodnog poslanika na izborima 2014, 2016, 2020. i 2022. godine. Bio je zamenik je šefa poslaničke grupe SNS u skupštini Srbije, a u prošlom sazivu bio je potpredsednik parlamenta.

Poslanici skupštine Srbije izabrali su u utorak kasno uveče i sedam potpredsednika skupštine. Izabrani su Sandra Božić iz Srpske napredne stranke, Snežana Paunović iz Socijalističke partije Srbije, Evira Kovač iz Saveza Vojvođanskih Mađara, Usame Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja, Božidar Delić iz koalicija NADA, Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Ko je Božidar Delić?

Nekadašnji vojni general Božidar Delić, koji je tokom rata na Kosovu bio komandant brigade Vojske Jugoslavije.

Bio je nosilac liste desno orijentisane koalicije NADA pred izbore u Srbiji 3. aprila.

Božidar Delić je tokom rata na Kosovu 1999. godine bio komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije.

Beogradski nevladin Fond za humanitarno pravo, koji se bavi istraživanjem ratnih zločina, je protiv njega podneo dve krivične prijave zbog, kako su naveli, zločina na Kosovu, ali protiv Delića nikada nije pokrenut postupak.

Kao svedok odbrane, pojavio se pred Haškim tribunalom u procesima protiv bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i Vladimira Lazarevića, koji je pred tim sudom osuđen za ratne zločine na Kosovu.

Više puta je poručivao da Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini, ne bi isporučio Haškom tribunalu.

Za potpredsednika Narodne skupštine izabran je kandidat za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Novi saziv Skupštine ima dva potpredsednička mesta više, ukupno sedam, od kojih su tri predviđena za opoziciju.

Novu Narodnu skupštinu Srbije čini 250 poslanika s 12 lista, a najviše ima koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS), njih 120.

Srbija je dobila novi saziv parlamenta, nakon što je u ponedeljak, 1. avgusta konstituisana Narodna skupština Srbije, potvrđeni mandati i poslanici položili zakletvu. Od tada je počeo i da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade Srbije.

Parlamentarni izbori u Srbiji održani su 3. aprila.

XS
SM
MD
LG