Dostupni linkovi

Srpska lista ruši kosovsku Vladu?


Ramuš Haradinaj na sednici Skupštine Kosova

Od kako je Srpska lista prošle nedelje saopštila da će podržati svaki predlog za rušenje Vlade Ramuša Haradinaja, opozicione partije na Kosovu razmišljaju da li da prihvate jednu takvu ponudu.

Srpska lista je zauzela takav stav a zbog odluke Vlade da uvede carinu od deset posto na robu iz Srbije. Saopštila je da će njihovo delovanje u Skupštini biti u potpunosti opoziciono i da neće podržavati vladine predloge.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kaže da prevremeni izbori nisu tema u institucijama. Kako je dodao, fokus Kosova je sada na članstvu u Interpolu, viznoj liberalizaciji i dr.

"Vlada i može da padne, to je praksa u demokratiji. Ali ne vidim da će ova da padne zbog jedne moje odluke i zato što se Srpska lista naljutila i pored toga što smo ispoštovali Srpsku listu i oni su građani Kosova. Ipak, ovo je spor između Kosova i Srbije a ne između Kosova i Srpske liste. Stoga, nismo zabrinuti oko toga", kazao je Haradinaj nakon zasedanja Vlade.

I predsednik Skupštine, istovremeno lider Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, kazao je da Srpska lista ne može da ucenjuje i uslovljava kosovske institucije.

Sa druge strane, predsednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa kazao je da aktuelna Vlada učinila mnoge greške po pitanju vizne liberalizacije, ponaša se u nekim slučajevima i kao da je iznad Skupštine i nezavisnih agencija te da bi najbolje bilo da podnese ostavku "budući da više nema ni većinu u Skupštini".

On je dodao i da je ova partija preuzela inicijativu da pripremi predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi Haradinaja te nije isključio iz mogućnosti da njegova partija prihvati i potpise poslanika Srpske liste o tom pitanju.

"Primećujemo da se puno govori o toj inicijativi. Mi smo preuzeli inicijativu da pripremimo predlog za nepoverenje ovoj vladi. Znamo da je i prošla Vlada kojom sam ja rukovodio oborena glasovima Srpske liste, i taj predlog je podržan potpisima poslanika te liste", kazao je on.

Za rušenje Vlade potreban je 61 glas. Opoziciji je do sada za tako nešto bilo potrebno četiri glasova, dok poslanički klub Srpske liste broji deset poslanika.

Pojedini iz Demokratskog saveza su ipak oprezni oko toga da li da prihvate potpise Srpske liste, jer, kako je poslanica Besa Gađeri rekla, treba da se izvrši dobra analiza da li da se ruši Vlada uz podršku Srpske ili da se njihovi potpisi odbiju i tako pošalje poruka zvaničnom Beogradu da Srpska lista ne može da ruši Vladu ili da utiče na državne institucije.

Iz opozicionog pokreta Samoopredeljenje kažu da su za rušenje Vlade, ali ne putem "političke trgovine" sa Srpskom listom.

"Smatramo da Vlada Haradinaja treba da ode zbog mnogih skandala, zloupotreba budžeta... Ali mi nećemo da sarađujemo sa Srpskom listom kada je reč o 'trgovini'. Ali ukoliko ponude glasove, onda će o tome da se donese zajednička odluka sa ostalim partijama", kazala je Arbrie Nagavci, poslanica tog pokreta.

Srpska lista ne učestvuje na sednicama Vlade Kosova od marta meseca, kada je u Mitrovici uhapšen šef kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić. Ministri iz ove liste su, međutim, nastavili da obavljaju svoj posao.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG