Dostupni linkovi

Na pomolu tiha rekonstrukcija Vlade


Članovi Vlade, Foto: Vesna Anđić
Stožer vladajuće koalicije u Srbiji, Demokratska stranka, spremna je da preispita odnose sa Savezom vojvođanskih Mađara zato što poslanici te male stranke, članice vladajuće koalicije, nisu glasali za budžet Srbije za iduću godinu.

Glasovima dva samostalna poslanika i poslanika albanske Partije za demokratsko delovanje, Cvetkovićeva koalicija je ipak, ostvarila većinu za izglasavanje budžeta, ali, kako izveštavaju mediji, pustiće niz vodu nelojane saveznike poput Saveza vojvođanskih Mađara.

Povodom ovih spekulacija, lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor kaže da njegova stranka ne razbija vladajuću koaliciju iako je glasala protiv budžeta. i poslanik te stranke Balint Pastor tvrdi da se u vladajućoj većini neće ništa promeniti zbog činjenice da Savez vojvođanskih Mađara nije podržao budžet, kao i da je SVM pouzdan partner Demokratskoj stranci i njenim partnerima u koaliciji.

Konfuziji je doprineo i lider Lige Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavom da je Savez vojvođanskih Mađara pokazao da ne podržava vladu Mirka Cvetkovića, zbog čega se “sada mnoge stvari moraju preispitati”.
Branko Ružić: Ono što je bio legitiman zahtev SVM, po njihovom mišljenju, nije naišlo na razumevanje, ali u tome ne vidim ništa što bi moglo da naruši tu koheziju koja postoji u Vladi. Foto: Vesna Anđić

Oglasila se povodom svega i druga poluga u vladajućoj koalicji, Socijalistička partija Srbije. Šef njene poslaničke grupe Branko Ružić kaže, međutim, da je vladajuća većina u Skupštini Srbije stabilna i da nema razloga za preispitivanje odnosa sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara zbog toga što nisu podržali budžet za iduću godinu.

"Ono što je bio legitiman zahtev SVM, po njihovom mišljenju, nije naišlo na razumevanje, ali u tome ne vidim ništa što bi moglo da naruši tu koheziju koja postoji u Vladi", rekao je Ružić.

HOMOGENO BIRAČKO TELO


Čak i u eventualnom scenariju da Savez vojvođanskih Mađara ne ostane u vladajućoj koaliciji, Tadićevi Demokrati u jednom delu opozicije imaju dovoljan rezervoar za održavanje većine u vladi, procenjuje politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

“Postoje bar dva rezervna tima za pravljenje većine, a to je Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića i ovi nezavisni ili samostalni poslanici koji su spasli vladu prilikom izglasavanja budžeta.”


Dejan Vuk Stanković: Čini mi se da je to više pokušaj da vladajuća koalicija sačuva neku vrstu kredibiliteta u odnosu za zahteve Saveza vojvođanskih Mađara nego što je neka realna prenja toj stranci jer Savez vojvođanskih Mađara može da računa na sigurno biračko telo za razliku od manjih srbijanskih stranaka koje su u vladajućoj koaliciji.
Upitan da li je na pomolu tiha rekonstrukcija vlade, pri čemu će Demokratska stranka nastojati da male stranke, poput Saveza vojvođanskih Mađara, zameni lojalnijim partijama, Milan Nikolić, predsednik Centra za proučavanje alternativa, kaže da je sve moguće.

“Malo su te male stranke preterale u nekim ucenama. Ako su u vladajućoj koaliciji treba da se ponašaju kao konstruktivni partneri, a ne da primenjuju negativnu moć ili moć ucenjivanja.”

Pretnje vojvođanskim Mađarima nisu delotvorne jer oni imaju homogeno biračko telo bez obzira s kim uđu u koaliciju, ocenjuje Dejan Vuk Stanković, a najavu Demokrata da će unutar koalicije otvoriti pitanje neglasanja za budžet ovako vidi:

“Čini mi se da je to više pokušaj da vladajuća koalicija sačuva neku vrstu kredibiliteta u odnosu za zahteve Saveza vojvođanskih Mađara nego što je neka realna prenja toj stranci jer Savez vojvođanskih Mađara može da računa na sigurno biračko telo za razliku od manjih srbijanskih stranaka koje su u vladajućoj koaliciji. Njihova sudbina je neizvesna, a Savez vojvođanskih Mađara bi u svakoj varijanti, pa i u varijanti nekih novih izbora, imao svoje političke predstavnike u parlamentu. Prosto, njihovo biračko telo je prilično homogeno i disciplinovano i glasalo bi za njih.”

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG