Dostupni linkovi

Budžet otvorio pitanje stabilnosti vladajuće koalicije


Budžet je prošao sa 127 od 126 potrebnih glasova. Fotografije: Vesna Anđić
Budžet je prošao sa 127 od 126 potrebnih glasova. Fotografije: Vesna Anđić
Vladajuća koalicija u Srbiji uspela je da obezbedi skupštinsku većinu za izglasavanje budžeta za 2010. ali demokrate zbog odbijanja Saveza vovođanskih Mađara (SVM) da podrže budžet najavljuju preispitivanje odnosa u koaliciji.

Budžet je prošao sa 127 od 126 potrebnih glasova. Glasovi 124 poslanika vladajuće koalicije nisu bili dovoljni pa su im u pomoć pritekli dva samostalna poslanika, Vladan Batić i Jovan Damjanović, i poslanik Albanaca preševske doline Riza Halimi.

Tako je budžet prošao, ali je otvoreno pitanje stabilnosti vladajuće koalicije. Demokrate su odbijanje Saveza Vojvođanskih Mađara da podrže budžet shvatile kao problem. Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe DS najavljuje preispitivanje odnosa u koaliciji.

“Svi ono koji nisu glasali za budžet moraju pre svega da preispitaju svoj stav. To takođe znači da će se unutar koalicije voditi razgovori. Dakle, ovo otvara jednu temu o kojoj treba ozbiljno raspravljati,”
rekla je Kolundžija.

Iako su i ranije pojedine članice vladajuće koalicije poštovale stranački stav a ne politiku Vlade, kao kada je recimo jesenas SPS odbio da podrži Zakon o informisanju, moguće konsekvence se tek sada najavljuju.

Nenad Čanak: Svugde u političkoj teoriji i praksi se, da li neko podržava vladu ili ne, vidi po tome da li je glasao za budžet ili ne. Jer kada se ne usvoji neki drugi zakon, onda je to pitanje nesuglasica u koaliciji, a kad se ne usvoji budžet to je znak da je vlada pala.
Zašto je izostanak podrške vladinom zakonskom predlogu u ovom slučaju tako ozbiljno shvaćen. Za Nenada Čanka, lidera Lige socijademokrata Vojvodine tu nema dileme.

“Svugde u političkoj teoriji i praksi se, da li neko podržava vladu ili ne, vidi po tome da li je glasao za budžet ili ne. Jer kada se ne usvoji neki drugi zakon, onda je to pitanje nesuglasica u koaliciji, a kad se ne usvoji budžet to je znak da je vlada pala. SVM ne podržava vladu Mirka Cvetkovića i nikakva dalja glasanja to ne mogu da promene,”
smatra Čanak.

VLADA BEZ SLUHA?

No, i pored ovakvih stavova bilo je i umerenijih tonova.

“Mi verujemo da je ovo danas jedan, rekao bih, nesporazum. Moramo da nađemo mesta za kompromis jer smo uvek nailazili na podršku i razumevanje SVM, njihov je značajan doprinos i u pobedi koalicije i u pobedi predsedničkog kandidata,“ podsetio je Vlajko Senić, poslanik G 17 plus.

Savez Vojvođanskih Mađara ipak sebe i dalje vidi kao deo vladajuće koalicije i poslanik Balint Pastor tvrdi da SVM jeste pouzdan partner Demokratskoj stranci.

“Nismo srećni zbog toga što smo glasali protiv predloga budžeta. Ja ne očekujem da će se bilo šta promeniti bez obzira što čujemo veoma ružne reči od pojedinih funkcionera Demokratske stranke,”
kaže Pastor.

Razlog zbog čega nisu podržali budžet je taj što tvrde da u njemu nema dovoljno sredstava za Vojvodinu, odnosno da nije ispoštovana ustavna odredba da Vojvodini pripadne 7 odsto prihoda, objašnjava Pastor:

“Vlada nije imala sluha za sve ovo što smo mi pričali. Oni su se vodili isključivo time da imaju 126 ili 127 poslanika.


TRGOVINA POSLANICIMA?

Da argumenti SVM nisu bez osnova potrđuje i njihov kolega iz Vojvodine Čanak, lider LSV, ali i tvrdi da to nije problem ovog budžeta:
Velimir Ilić: Ovde se kupovalo, trgovalo da bi budžet prošao. Vladajuća koalicija nema stabilnu većinu, ovde bi tužilac trebalo da reaguje, da privede ove koji glasaju, koji trguju, koji se prodaju.

“Ovaj budžet ima jako mnogo mana. Međutim, u ovim vremenima verujem da je bilo dosta komplikovano i skrojiti bolji. Činjenica je takođe da te priče o tome da li su interesi Vojvodine ispoštovani u njemu ili nisu, naravno da nisu, ali to nije pitanje samog budžeta nego Ustava Srbije. U svemu tome mislim da je ovo samo vrh ledenog brega i da su, pretpostavljam, nezadovoljstvu naših kolega iz SVM kumovale neke druge stvari o kojima mi nismo obavešteni.”

Može li pak vlast da računa na neku drugu većinu kao u slučaju budžeta.

“Vlast ne može da računa ni na šta, na nas poslanike država može da računa i narod,” kaže jedan od poslanika koji je omogućio usvajanje budžeta Jovan Damjanović.

Poslanici opozicije, čije su kritike bile da budžet nije razvojni, nisu ni bili u sali u vreme glasanja. No, iako su i prethodne vlade na ovakav način obezbeđivale podršku zakonskim predlozima, pa čak i u vreme dok je i sam sedeo u njoj, sada poslanik i lider Nove Srbije Velimir Ilić kaže da je na delu trgovina poslanicima.

“Namakla se većina trgovinom i to javno. Ovde se kupovalo, trgovalo da bi budžet prošao. Vladajuća koalicija nema stabilnu većinu, ovde bi tužilac trebalo da reaguje, da privede ove koji glasaju, koji trguju, koji se prodaju. To nikada nije bilo javno kao što je ovo sada,” tvrdi Ilić.

Doduše iz ovoga nije jasno da li je primedba nekadašnjeg ministra zbog toga što se navodno trgovalo ili što je to navodno rađeno javno.
XS
SM
MD
LG