Dostupni linkovi

Vlada Srbije prihvata zahteve sindikata, čeka se MMF


Potpisivanje peticije za smenu Vlade, Beograd, 2. novembar 2010
Potpisivanje peticije za smenu Vlade, Beograd, 2. novembar 2010

Vlada Srbije prihvatila je zahteve sindikata o Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju ali je potrebno da se sa tim složi MMF. Kao vid pritiska sindikalci nastavljaju prikupljanje potpisa za odlazak Vlade. Međutim, sindikati u Srbiji, za razliku od Francuske ili Grčke, nemaju snagu da organizuju masovne štajkove ili proteste.

Neposredno uoči početka prikupljanja potpisa za smenu Vlade, sindikalci su bili pozvani kod premijera na još jednu rundu pregovora o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Vlada je spremna da nam izađe u susret ali joj je potrebno još dva dana za konsultacije sa MMF-om, rekao je Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata.

“Razgovara se o svim našim zahtevima, i o tome da prosečna penzija ne bude manja od 60 odsto od prosečne zarade i da ne budu pooštreni uslovi za odlazak u beneficiranu penziju. Očekujemo pozitivno rešenje. Mi smo rekli da nećemo zaustaviti potpisivanje peticije, s tim da od petka, ako se ne dgovorimo, akcija počinje po celoj Srbiji”, objašnjava Orbović.

"Nastavljamo razgovore sa sindikatima i MMF-om kako bismo došli do saglasnosti da ne ugrozimo aranžman sa MMF-om i da dođemo do teksta zakona koji će biti prihvatljiv za sindikate”, rekao je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić nakon pregovora.

U međuvremenu oko štanda pet sindikalnih organizacija u Knez Mihailovoj, gde se građani ipak pozivaju da daju potpis za rušenje vlade, više je sindikalaca nego potencijalnih potpisnika. Pitali smo Beograđane znaju li šta se dešava kod Ruskog cara:



Međutim, ministar ekonomije Mlađan Dinkić misli da izmene Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju nisu pravi motiv za proteste sindikata.

Potpisivanje peticije za smenu Vlade, Beograd, 2. novembar 2010
“Mi smo ove godine isplatili pet hiljada dinara jednokratne pomoće penzionerima koji imaju ispod 30 hiljada dinara, ovaj zakon predviđa indeksaciju penzija sa platama što nikada nije bilo. Zatim zaštitnu klauzulu za penzionere sa minimalnim primanjima, odložili smo podizanje starosne granice za žene. Tako da ne vidim šta je to u penzionom zakonu što bi moglo da bude protivurečno”, poručuje Dinkić.

Predstava radi publiciteta


Sindikalci se ipak nadaju da će u četvrtak imati dogovor sa vladom. U suprotnom nastaviće da vrše konstantan pritisak u vidu izlaska na ulice, štrajkova, generalnog štrajka, poručuje Ljubisav Orbović iz Saveza samostalnih sindikata.

Ali nisu svi sindikati saglasni u načinu borbe za prava. Tako predsednik Sindikata Nezavisnost Branislav Čanak potpisivanje peticije za smenjivanje Vlade ocenjuje kao predstavu radi publiciteta sumnjivog sadržaja i dometa.

Iako čelnik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović veruje da bi za dve nedelje mogli da prikupe oko milion potpisa nezadovoljnih građana sindikati u Srbiji, za razliku od Francuske ili Grčke, nemaju snagu da organizuju generalni štrajk.

Prikupljanje potpisa za rušenje Vlade je pokušaj politizacije uloge sindikata, kaže za naš radio Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za ekonomske studije.


“Oni tu verovarno računaju na podršku opozicije. Njihov glavni uticaj bi mogao biti politički a ne toliko sindikalni. S druge strane, glavna udarna snaga sindikata su zaposleni u javnom sektoru a u Srbiji oni uglavnom sektorski protestuju. Učitelji, lekari, pa čak i policajci protestuju sektorski a ne generalno kao što je na primer slučaj u Francuskoj ili Grčkoj”, objašnjava Gligorov.

U Srbiji nema ni uslova da dođe do stvaranja jednog sindikata ili barem do zajedničkog programa aktivnosti na najznačajnijim pitanjima, kaže sociolog Srećko Mihajlović.

„Po svemu sudeći našoj državi više odgovaraju slabi sindikati nego jedan jak sindikat, i drugi razlog koji je možda i jači, liderske ambicije naših sindikalnih vođa su takve da onemogućavaju zbližavanje sindikata. I to je na liniji inače niskog aktivizma samih radnika. Oni su sindikalno aktivni jedino kad im dogori do noktiju, i kad nemaju kome da se obrate onda se prisete sindikata“, zaključuje Mihajlović.

XS
SM
MD
LG