Dostupni linkovi

Peticija za smenu Vlade zbog penzijskog zakona


Plakat sa sindikalnih protesta u aprilu 2009, foto: Radovan Borović
Plakat sa sindikalnih protesta u aprilu 2009, foto: Radovan Borović
Da je sindikatima doista dogorelo do noktiju i da je predlog zakona o penzijama samo kap koja je prelila čašu, potvrđuje i činjenica da su čelnici pet sindikata zajedno u akciji protiv vlasti.

Drugog novembra, kada Vlada vraća sporni zakonski predlog o penzijskom osiguranju u Skupštinu Srbije sindikati će pokrenuti kampanju potpisivanje peticije za smenu Vlade. I ne samo to, kaže lider Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović:

„Pozivamo sve građane, radnike, zaposlene omladinu, penzionere da od drugog novembra od 12 sati kada će početi skupljanje potpisa za smenu vlade da se priključe. Skupićemo svoje pristalice i simpatizere i održati protest u Beogradu onog trenutka kada se zakon pojavi u paralmentu predati potpise u Skupštinu za smenu Vlade“
, kategoričan je u svom stavu lider Samostalnog sindikata.
Izmenama koje predlaže Vlada iznos na čeku do 2015. sa sadašnjih 67 odsto učešća u prosečnoj zaradi, pao bi na 40 procenata, kažu u sindikatima.


Sindikati upozoravaju da bi se izmenama koje predlaže Vlada položaj sadašnjih i budućih penzionera dodatno pogoršao i da bi iznos na čeku do 2015. sa sadašnjih 67 odsto učešća u prosečnoj zaradi pao na 40 procenata. To je za radnike i buduće penzionere neprihvatljivo, kaže Dragan Matić iz
Industrijskog sindikata Srbije.

„Ova Vlada će imati ozbiljan problem. Ona se više ne susreće sa opozicijom već sa opravdanim nezadovoljstvom građana Srbije, milionima ljudi, to su građani Srbije. Zato apelujemo pre svega na premijera Cvetkovića da iznađe modalitet i način da naši opravdani zahtevi po pitanju izmena zakona budu usvojeni a ne da se on sa nama poigrava kao sa decom“
, kaže rezignirano i ljutito Dragan Matić iz sindikata.

Sindikati pored ostalog insistiraju da u zakonu ostane takozvani zaštitni član koji penzionerima garantuje penziju ne manju od 60 odsto prosečne zarade.
Novi zakon predviđa da će se penzije do 2015. godine smanjiti za 25 odsto, dok će se starosna granica povećavati, posebno kada su žene u pitanju.

Francuski scenario


Ranka Savić
iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata apeluje na vladu da ne donosi novi zakon, jer bi se mogla suočiti sa ogromnim nezadovoljstvom.

„Ovo više nije naša borba samo protiv izmena i dopuna zakona PIO. Ovo je dizanje Srbije ovo je bunt sindikata ne celokupne socijalno i ekonomske prilike u kojima danas živimo. Ovo je bunt i početak francuskog scenarija“
, kaže kao da upozorava vladu Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Mogu li sindikati u Srbiji da ozbiljnije uzdrmaju Vladu i dovedu do protesta sličnih onima u Francuskoj, upitali smo profesora Darka Marinkvića koji se bavi sindikalnim pitanjima.
"Prvi put smo ujedinjeni i dovešćemo ovo do kraja. Ili oni, ili mi", kaže predstavnik Udruženih sindikata "Sloga" Željko Veselinović.


“Ovo može da predstavlja negi signal, simptom, pokazatelj i očigledno da ovo što se sada događa tumačim kao rezultat pritiska nezadovoljnih radnika, članova sindikata i nezadovoljnih iz sveta rada u celini. To je potencijal koji se ogleda u opravdano rastućem nezadovoljstvu radnika od kojih ogromna većina zaista živi u ponižavajućim uslovima”
, kaže profesor Marinković kao dobar poznavatelj sindikalnog delovanja u Srbiji.

Sindikati upiru prst ka Vladi Srbije tvrdeći da ih je prevarila i kao građane jer ih nije konsultovala pre nego je odlučila da predlog izmena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju vrati u skupštinsku proceduru u neizmenjenom obliku.

Sindikati neće odustati od odbrane svojih prava, ponavlja predstavnik Udruženih sindikata "Sloga" Željko Veselinović.

„Sindikati su došli pred zid nemao više kuda. Prvi put smo ujedinjeni i dovešćemo ovo do kraja. Ili oni, ili mi. Mi se ne povlačimo i idemo i na proteste i na štrajkove"
, kategoričan je Veselinović.

Vlada je zakon nekoliko puta dorađivala i to pod nadzorom MMF-a. Iz sindikati upozoravaju da bi se izmenama zakona o penzijskom osiguranju položaj sadašnjih i budućih penzionera dodatno pogoršao.
XS
SM
MD
LG