Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada prihvatila većinu zahtjeva seljaka


Prosvjed poljoprivrednika, Foto: zoomzg

Vlada je prihvatila većinu zahtjeva seljaka koje guši ogroman uvoz hrane, kamate na kredite kojima su izgrađene farme i obnovljen stočni fond i i porast ulaznih troškova u njihovoj proizvodnji.

Hrvatska vlada prihvatila je većinu zahtjeva veće grupe poljoprivrednika koji od jučer prosvjeduju pred zgradom Ministartva poljoprivrede u Zagrebu.

Prosvjednici su prijetili da će blokirati grad i autoceste, ako Vlada ne prihvati pregovore i ako se ne dogovore rješenja povoljna za poljoprivrednike, no kako su pregovori počeli, a neka rješenja dogovorena, blokada nije bilo.
Dok ovo javljamo, još nije jasno hoće li se svi prosvjednici vratiti kućama, jer ih je dio nezadovoljan jer nije dogovorena viša otkupna cijena pšenice, pa žele nastaviti prosvjede.

Dogovoreno je povišenje otkupne cijene mlijeka sa 1,90 kuna na 2,20 kuna, izvijestio je nakon pregovora koji su trajali cijelo prijepodne potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

„Idemo na pregovore o moratoriju na vaše kredite – i one za gradnju farmi i one za nabavu osnovnih sredstava. Uz to, pokrećemo privremenu mjeru zabrane uvoza mliječnih prerađevina, prije svega sira.“
Prosvjed poljoprivrednika, Foto: zoomzg

Poticaji za ratarske kulture bit će isplaćeni do zakonom propisanog iznosa. Dok su predstavnici stočara u potpunosti zadovoljni i pozvali su prosvjednike da krenu kućama, predstavnici ratara traže da se otkupna cijena pšenice povisi sa 0,75 na 1,25 kunu, i traže da se prosvjed nastavi do ispunjenja i njihovih zahtjeva.

Jučer je u Zagreb stiglo dvjestotinjak traktora sa prosvjednicima, koji su dijelom okružili Ministarstvo poljoprivrede,a dijelom ih je policija preusmjerila na Zagrebački velesajam. Prosvjednici su prijetili da će blokirati grad i autoceste, ako Vlada ne prihvati pregovore i ako se ne dogovore rješenja povoljna za poljoprivrednike, no kako su pregovori počeli, a neka rješenja dogovorena, blokada nije bilo. Danas u Zagrebu nije bilo gužvi, neradni je dan – katolički blagdan Tijelova, pa je velik broj Zagrepčana spojio blagdan sa vikendom i otišao na more.

Prosvjed poljoprivrednika, Foto: zoomzg

Prije podne je tridesetak traktora blokiralo granični prijelaz Slavonski Šamac prema Bosni i Hercegovini i propušta vozila svaki sat. Iako je najavljeno da će blokirati granicu sve dok ne stignu rezultati pregovora u Zagrebu, kada smo oko 16 zati zaključivali ovaj prilog, u Slavonskom Šamcu još nije dignuta blokada. Također, oko 13 sati je iz Suhopolja u Slavoniji prema Virovitici krenulo tridesetak traktora kao simbolična potpora pregovorima u Zagrebu.

Tijekom prosvjeda nije bilo ozbiljnijih incidenata, građani su jučer i danas donosili prosvjednicima hranu i piće, a sinoć im je potporu dalo i pedesetak studenata.

* * * * *
Više o prosvjedu poljoprivrednika pročitajte OVDJE.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG