Dostupni linkovi

Nezadovoljni mljekari spremni za protest


Više stotina hrvatskih seljaka i mljekara krenut će u srijedu ujutro sa svojih imanja traktorima prema Zagrebu, nezadovoljni ukupnom poljoprivrednom politikom, a posebno otkupnim cijenama pšenice i mlijeka koje će, kažu, radije proliti ili podijeliti jer od prodaje ionako više ne mogu živjeti. Ministrov odgovor, da je i u Europi kriza, ništa im ne pomaže.

Zdenko Močnik kraj Duga Rese ima dvadesetak simentalki. Telefonom smo ga jutros dobili baš u štali. Ogorčen je i kaže da ne zna hoće li uspjeti zadržati svoju malu farmu uz ovako nisku otkupnu cijenu mlijeka:

"U 12. mjesecu sam imao za litru mlijeka 2,94 kune. Za 5. mjesec, faktura mi je došla prekjučer, litra je 2,13 kune. Gubitak po litri je 81 lipu. Ja tih 81 lipu nemam gdje nadoknaditi. Mi više nemamo stabilnosti, nemamo rentabilnosti, nemamo više budućnosti i uopće ne znamo šta nas čeka sutra, gdje ćemo završiti. Moje krave ne mogu staviti u mirovanje i reći im - Danas vam neću dati jesti i tri mjeseca vas nećemo dojiti. To ne ide. Maksimalno radim na poljima, maksimalno mi se kvare traktori i sada imam gubitaka i troškova da ludim, šizim."


Zajedno s mljekarima u Zagreb će sutra i članovi Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje, potvrdio nam je predsjednik udruge, Antun Laszlo:

Nezadovoljni smo uvozom mlijeka koje je iz Bosne, ali to nije bosansko mlijeko. Nepoznate je kakvoće i prodaje se na policama širom naše Hrvatske. Sa tom cijenom uvoznog mlijeka narušena je domaća proizvodnja.
"Nezadovoljni smo uvozom mlijeka koje je iz Bosne, ali to nije bosansko mlijeko. Nepoznate je kakvoće i prodaje se na policama širom naše Hrvatske. Sa tom cijenom uvoznog mlijeka narušena je domaća proizvodnja. Sa 1,90 kuna ili sa dvije kune za litru mi ne možemo proizvodnju mlijeka držati. Ona nas košta do 2,5 kune."


Na primjedbu kako se dio poljoprivrednika i mljekara buni jer se ne znaju nositi s tržišnim gospodarstvom, Laszlo odgovara javnom ponudom ministru poljoprivrede Božidaru Pankretiću:

"Po ovim uvjetima jesmo nesposobni. Ja mu dajem 30.000 kuna mjesečno plaću, to ću potpisati i ugovor sa njime, ali on preuzima odgovornost da će moje obiteljsko gospodarstvo pozitivno poslovati. Sve gubitke koje bude on načinio kao menadžer mora materijalno nadoknaditi."


Prosvjed jest legitimno pravo, no ne prihvaćamo primjedbe da kasnimo u donošenju mjera ili ne radimo sve što je moguće kako bismo riješili krizu u mljekarstvu, kazao je na press konferenciji u Zagrebu ministar poljoprivrede, Božidar Pankretić:

"Ako je u Hrvatskoj rješenje svih problema u poljoprivredi ostavka Božidara Pankretića, onda je odmah imaju na stolu."


Ostavka jednog ministra ništa ne bi promijenila, treba promijeniti ukupnu politiku prema selu i poljoprivredi, a ne iz Europe prepisivati samo neke stvari, ogorčen je proizvođač mlijeka Zdenko Močnik:

"Ministarstvo se kune da nam daje sve moguće poticaje da imamo maksimalno, da imamo više nego itko u Evropu. Ja ću vam iz svog osobnog primjera reći da sam na dnu. Moje kreditne obaveze, moja zaduženja, progutaju sve. Ja pokrijem režije, kupim osnovne dodatke kravama koje moram kupiti, platim obaveze prema državi i rate kredita i nemam ništa. Imamo dogovorenu europsku cijenu mlijeka, gdje smo se vezali za prosjek europske dvadeset-petorice, i to nam daje sada projekciju da će sljedećih mjeseci biti još niže i još manje. Ne znam više gdje je tome kraj. Mi nismo u Europskoj uniji. Austrija, kako je nastupila kriza, poljoprivrednim kreditima smanjili je kamate na dva posto, a imali su tri posto. Ja sam imao kamate 7,5 posto kada sam kupovao traktor, a sada su mi ih digli na 9,5 posto. Recite mi onda kako imam europsku cijenu i kako mogu biti u skladu sa Europskom unijom."


Ministar Pankretić ističe da je država u ovoj godini već intervenirala s dvije milijarde kuna potpora, a vjerojatno će razmotriti i dodatne mjere reprogramiranja kredita i to od slučaja do slučaja:
Evidentno to nije dovoljno. Ono što smo dogovorili i što ćemo sada činiti, što već činimo, su mjere zaštite od prekomjernog uvoza. Smatramo da kila sira koja dolazi iz uvoza ne može biti jeftinija od osnovne sirovine, a to je mlijeko.

"Evidentno to nije dovoljno. Ono što smo dogovorili i što ćemo sada činiti, što već činimo, su mjere zaštite od prekomjernog uvoza. Smatramo da kila sira koja dolazi iz uvoza ne može biti jeftinija od osnovne sirovine, a to je mlijeko."

No, hrvatski mljekari se boje da će sve biti kasno i da će mnogi do tada propasti. Zdenko Močnik:

"Moje selo ima dva držaoca krava. Stotinjak kuća, stotinjak gospodarstava je držalo krve. Dnevno pada između 10 i 20 gospodarstava dnevno, odustaju od proizvodnje mlijeka. Kao proizvođač mlijeka ne možete dobiti kredite. Imam odobren kredit, ali ne mogu naći jamca. Mene nitko neće jer kažu da moje krave ne vrijede ništa. Zbog toga je nama voda u ušima."
XS
SM
MD
LG