Dostupni linkovi

Federalna Vlada na dnevnom redu


Bez obzira što je očito da u Vladi i vlasti Federacije postoje ozbiljni problemi, te da je dalje funkcionisanje dovedeno u pitanje, još niko od izabranih nije ponudio ostavku, Fotografije: Midhat Poturović
Otkako je izabrana, Vlada Federacije BiH suočena je sa problemom normalnog funkcionisanja. Uz veliki napor SDA je uspjela je sa svog čela smijeniti Nedžada Brankovića, kojeg je naslijedio Mustafa Mujezinović, ali je naslijedio i katastrofalno stanje u Vladi.

Duboko stranački i nacionalno podijeljeni, ministri se ne mogu dogovoriti gotovo ni oko čega, a nije rijetkost da sjednice napuštaju ili Hrvati ili Bošnjaci.

Već nekoliko mjeseci Vlada Federacije BiH nema ministra za prostorno uređenje, a desetine javnih preduzeća ciji je većinski vlasnik Vlada nema direktora, niti nadzornih odbora. Zbog blokada u radu federalne Vlade, koje imaju političku pozadinu, izostalo je imenovanje ljudi na čelne pozicije u institucijama i javnim preduzećima, zbog čega su očiti zastoji u brojnim investicijama i projektima.

Vlada još uvijek nije Parlamentu uputila ni program rada za narednu godinu, niti prijedlog budžeta, a sve skupa dovelo je do krize vlasti u ovom dijelu BiH.
Iako dio koalicije koja u Federaciji dijeli vlast sa SAD i HDZ-om, u Stranci za BiH ističu da izabrani moraju početi da rade, a da se stranačke svađe ostave po strani. Poslanik u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta Omer Vatrić kaže:

„Da se izađe iz ovog ćorsokaka upravo je sad period. Postoje svi preduslovi da imamo nacrt budžeta - imamo politike, imamo prijedloge, imamo ministre, i ono što nam je falilo u ovom trenutku je Ministarstvo za prostorno uređenje. To ministarstvo praktično je temelj za politike drugih ministarstva, a posebno prometa i komunikacija koje je u ovom trenutku ključna karika u finansijama Federacije, odnosno izlaska iz ove globalne i finansijske i ekonomske i radne i svake druge krize - ako znamo da tamo imamo nekih 700 i više miliona maraka koji stoje.“

Spomenka Micić, Mirsad Kebo, Borjana Krišto
Predsjednica Federacije Borjana Krišto odbacuje je svu odgovornost tvrdeći da nema ustavnu ili bilo koju drugu obavezu da imenuje kandidata SDA na mjesto ministra prostornog uređenja i ističe da sa rukovodstvom Vlade nema saradnje i dijaloga:

„Koga ja trebam da imenujem? Ovo podrazumijeva razgovor, dijalog, poštovanje demokratskih principa, ravnopravnosti i konstitutivnosti naroda, određene procedure. Je li ja imam ikakvu ustavnu obvezu da poštujem stavove SDA? Postoji li igdje pisani dokument? Može li meni dostaviti netko imenovanje ministra iz bošnjačkog naroda? Je li to mora biti SDA? Je li to može biti neka druga stranka? Postoji li u Ustavu ustavna odredba koja govori o tome da se popuna upražnjene pozicije mora odraditi u određenom roku? Nigdje te odredbe nema. Najvažnija činjenica je da sam htjela razgovarati o problemima u funkcioniranju Vlade Federacije i ranije i onog momenta kada su oni nastali. Nitko od pozvanih na sastanak se nije odazvao, niti je došao. Onda to govori i o odnosu premijera, odnosno dopremijera.“

SVE OSTALO ISTO?

Nedavno su premijer i njegov zamjenik nakon sjednice Vlade održali odvojene konferencije za novinare, a ministar finansija Vjekoslav Bevanda ocijenio da se federalna Vlada pretvorila u cirkus. Premijer Mustafa Mujezinović, koji naslijedio katastrofalnu situaciju u Vladi Federacije nakon Nedžada Brankovića, međutim i dalje tvrdi kako Vlada funcioniše:


„Ako neko nije zadovoljan, onda će proglasiti to cirkusom. Nije teško napraviti u ovakvom medijskom okruženju problem, teško je graditi, a vrlo je lako rušiti i razgrađivati. Mi smo donijeli u ova četiri mjeseca, otkad ja brojim, preko 450, možda i 500 odluka, zaključaka, zakona, vrlo dobrih mjera. One koje su dobre, one se ne objavljuju, preko njih se prelazi. One koje mogu izazvati neku sumnju su u centru pažnje, a kada se desi da je neko suzdržan ili je neko protiv, onda je to cirkus.“

Ministri iz HDZ-a ističu da je nedopustivo da na sjednicama Vlade budu preglasani, te ne kriju da je vrijeme za promjene. Ministar turizma i okoliša Nevenko Erceg kaže:

„Evidentno da je Vlada napravila određene uspjehe, ali je isto tako evidentno da Vlada od početka ovog mandata ima niz slabosti u svom radu, niz propusta. Neki su objektivni, a neki su i drugih okolnosti. I zadnjih godinu dana se stalno potezalo pitanje ozbiljne rekonstrukcije Vlade.“

U opoziciji podsjećaju da su na iste probleme nefunkcionisanja Vlade i vlasti u Federaciji upozoravali i prije pola godine, kaže poslanik SDP-a u Parlamentu Federacije Nermin Nikšić:

„Jer Vlada Federacije nije ispunila ništa od strateških ciljeva koje je sebi sama zadala. I po nama takva vlada trebala je otići sama. Međutim, prethodni premijer je odstupio, ali je nama ostavio Vladu. Došao je novi premijer, sve ostalo je isto. U Vladi Federacije naprosto nisu u stanju, ne postoji volja da se slože oko najvećeg broja pitanja. Ova vlada ni ranije nije bila u stanju donijeti nijednu ozbiljniju mjeru. Svakodnevni protesti građana, radnika, boraca, invalida samo dokazuju da je Vlada jedino zainteresirana za opstanak na vlasti, da Vlada vlada u ime različitih, organiziranih interesa, u najvećoj mjeri međusobno siuprotstavljenih. Evidentno da je osim izostanka programa, vizije, strategije, koncepta, primijetan nedostatak sloge unutar vladajuće koalicije i da je Vlada podijeljena na grupe - neki bi rekli klanove koji svi vuku na svoju stranu i ne pokazuju nikakavo zanimanje za to što se brod zapravo raspada i tone.“

Unutar Vlade Federacije odavno nema saglasnosti ni oko trase koridora 5C, zakona o socijalnim davanjima, a imenovanja ministara, direktora javnih preduzeća i institucija pretvorilo se u međustranačko potkusurivanje unutar vladajuće koalicije. Bez obzira što je očito da u Vladi i vlasti Federacije postoje ozbiljni problemi, te da je dalje funkcionisanje dovedeno u pitanje, još niko od izabranih nije ponudio ostavku.
XS
SM
MD
LG