Dostupni linkovi

U Srbiji 100 evra mladima kao pomoć tokom pandemije


Zgrada Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici

Vlada Srbije je 10. januara usvojila predlog zakona o isplati novčane pomoći mladima. Iznos od 100 evra, kao pomoć za ublažavanje posledica pandemije COVID –19, dodeliće se državljanima Srbije starosti od 16 do 29 godina, a prijave će biti moguće od 15. do 30. januara.

Vlada Srbije usvojila je taj predlog zakona u cilju smanjivanja negativnih efekata pandemije, očuvanja agregatne tražnje i podsticanja rasta privrednih aktivnosti, navodi se u saopštenju.

Prijave za građane kojima se predloženim zakonskim rešenjem utvrđuje pravo na novčanu pomoć, a koji su državljani sa prebivalištem u Srbiji i poseduju važeću ličnu kartu, obavljaće se elektronski, putem portala Uprave za trezor od 15. do 30. januara 2022. godine.

“Njima će nakon unošenja osnovnih ličnih podataka (JMBG, broj lične karte i ime banke) biti zavedena prijava, čiji će status moći da provere na portalu Uprave za trezor. Ukoliko neko nema račun u banci, potrebno je da izabere banku u kojoj će mu automatski biti otvoren namenski račun”, piše u saopštenju.

Primaocima novčane socijalne pomoći i licima u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, novčana pomoć će biti uplaćena automatski, odnosno bez podnošenja prijave.

Vlada Srbije je do sada sličnu finansijsku pomoć izdvajala za penzionere i druge kategorije građana.

U Srbiji je od početka pandemije zvanično registrovano preko 1,3 miliona slučajeva, dok je preminulo više od 12 hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG