Dostupni linkovi

Kosovo deli opomene za auta sa nelegalnim tablicama srpskih vlasti


KM tablice na automobilu na Kosovu
KM tablice na automobilu na Kosovu

Kosovo je u utorak (1. novembar) počelo da sprovodi plan Vlade Kosova za automobile sa srpskim tablicama koji saobraćaju u zemlji, izdavanjem opomena kao prvom fazom.

Vozačima koji upravljaju automobilima sa KM tablicama se na graničnom prelazu Jarinje izdaju opomene, te se pozivaju da se jave u Centar za preregistraciju kako bi uzeli RKS (kosovske) tablice.

Kako javljaju novinari Radija Slobodna Evropa (RSE) sa graničnog prelaza Jarinje na severu Kosova, pojedini građani koji su sa ovim tablicama prešli prelaz Jarinje navode da i dalje ne znaju šta da rade i da će biti "kako drugi kažu".

Prema najavi ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svečlje (Xhelal Svecla), policija Kosova sprovodi plan Vlade Kosova – u tri faze u periodu od 1. novembra do 21. aprila 2023. godine.

Prema njegovim rečima, od 1. novembra počinje izricanje opomena vlasnicima automobila sa srpskim tablicama "sa zahtevom da odu u bilo koji od centara za registraciju vozila i da registruju svoja vozila na RKS (Republika Kosovo) registarske oznake".

"Pozivam sve naše građane koji poseduju vozila opremljena nelegalnim registarskim oznakama PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA od 10. juna 1999. do 21. aprila 2022. godine, da registruju svoja vozila na registarske tablice RKS i tako uspešno završe ovaj proces koji direktno doprinosi javnoj bezbednosti, bezbednosti saobraćaja i vraćanju zakonitosti u zemlju", naveo je Svečlja na Facebooku.

Registarske tablice koje izdaju srpske vlasti, Priština smatra nelegalnim, ali su se do sada tolerisale na severu Kosova.

Šta predviđa Vladin plan?

Plan Vlade Kosova objavljen je 28. oktobra, iako je ranije postojala odluka da je 31. oktobar bio rok za preregistraciju automobila sa srpskim tablicama u RKS.

Posle opomene, druga faza plana registarskih tablica predviđa kaznu od 150 evra za vlasnike automobila sa takvim tablicama, počev od 21. novembra do 21. januara.

Prema odluci Vlade, kasnije će se koristiti probne registarske tablice, a posle 21. aprila automobili sa ovim tablicama neće moći da saobraćaju na Kosovu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova 31. oktobra je Radiju Slobodna Evropa (RSE) rečeno da će svi vlasnici automobila sa srpskim tablicama moći da koriste pogodnosti preregistracije automobila na RKS registarske oznake do 30. marta.

Šta ovo znači?

Prema važećim propisima, svaki automobil koji ulazi na Kosovo podleže akcizi, porezu na uvoz i porezu na dodatu vrednost.

Primera radi, ako građanin Kosova kupi automobil vredan 7.000 evra, 2015. godište do 2.000 kubika, cena koju mora da plati na carini se povećava za 2.558 evra.

Ova dodatna cijena se neće odnositi na one koji će preregistrovati vozila sa RKS registarskim oznakama.

Osim toga, oni će također biti oslobođeni plaćanja registarskih tablica, naknada za opremu za potvrde o registraciji vozila i administrativnih taksi u Centru za registraciju vozila. Sve ove usluge koštaju oko 57 eura.

Dakle, 2.615 eura manje za takav auto.

Razočaranje SAD i EU

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU) izrazile su razočaranje zašto Vlada Kosova nije postupila u skladu sa zahtevima međunarodnih partnera.

SAD i EU tražile su od vlade Kosova potpuno odlaganje roka za preregistraciju vozila sa srpskim registarskim tablicama na Kosovu, a ne faznu implementaciju i nastavljaju da se angažuju u tom pravcu, izjavio je portparol Stejt depratmenta Ned Prajs. "Naši napori se nastavljaju", rekao je Prajs na sinoćnjem brifingu u Stejt departmentu, upitan šta će SAD učiniti ako kosovski premijer Aljbin Kurti ponovo kaže "ne" na zahteve SAD i EU da produži rok za zamenu registarskih tablica.

Podsetivši da su SAD prošle nedelje jasno saopštile da vlada Kosova treba da produži period implementacije odluke o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na Kosovu, Prajs je dodao da su "razočarani i zabrinuti što je Priština odbila zahtev i savet svojih najbližih međunarodnih partnera".

"Podstičemo Kosovo i Srbiju da nastave da učestvuju u dijalogu uz posredovanje EU. Ostaćemo u bliskom kontaktu sa partnerima u regionu. Ostaćemo u bliskom kontaktu sa EU koja olakšava ovaj dijalog. Ali trenutno nismo predvideli dodatne korake", dodao je.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je prethodno da su SAD, zajedno sa evropskim partnerima, zatražile od Vlade Kosova desetomesečno odlaganje odluke o registarskim tablicama, iako smatraju da Kosovo ima pravo da sprovede odluku.

Vašington poziva Prištinu da produži novu primjenu režima tablica

Sjedinjene Američke Države (SAD), zajedno sa međunarodnim partnerima, pozivaju Vladu Kosova da produži period primjene novog režima registarskih tablica, saopštio je 28. oktobra portparol Stejt Departmenta, Ned Price.

"Kosovo ima pravo da implementira režim registarskih tablica prema Briselskom sporazumu, ali produženje vremenskog okvira je u interesu napretka u dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa Kosova i Srbije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su SAD razočarane i zabrinute što je vlada Kosova odbila zahtjeve svojih međunarodnih partnera da to učini, te poručuje da Kosovo i Srbija treba da hitno i fleksibilno rade na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizovanim odnosima, usredsređenog na međusobno priznavanje.

Važno je da obje strane smanje zapaljivu retoriku i preduzmu konkretne akcije kako bi pokazale svoju posvećenost konstruktivnoj saradnji, kako bi se osigurala stabilna i prosperitetna budućnost regiona, poručeno je iz Stejt Departmenta.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković rekao je da je odluka kosovskog premijera Aljbina (Albin) Kurtija da preregistruje automobile "nezakonita i nasilna", a da je njegov glavni cilj "suzbijanje" postojanja Srba na Kosovu.

Tenzije oko registarskih tablica

Lokalni Srbi na severu Kosova postavili su 31. jula i 1. avgusta barikade u znak nezadovoljstva odlukom Vlade Kosova da sprovede dve odluke: o automobilskim tablicama i srpskim dokumentima.

Odluka o implementaciji ove dvije odluke odgođena je za 1. septembar, takođe na zahtev međunarodnih mehanizama.

U međuvremenu, postignut je dogovor o dokumentima za ulazak, odnosno izlazak.

Kosovo i Srbija započeli su 2011. godine pregovore za normalizaciju odnosa uz posredovanje EU.

Očekuje se da će se pregovarački proces završiti pravno-obavezujućim sporazumima.

Iako Kosovo izjavljuje da bi ovaj sporazum trebalo da uključuje međusobno priznanje, Srbija to ne prihvata, insistirajući na "kompromisnom rešenju".

'Parkiraćemo u dvorištu': Ističe rok za preregistraciju na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00
XS
SM
MD
LG