Dostupni linkovi

Vlada RS podnijela krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Banje Luke


Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković
Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković

Vlada Republike Srpske (RS), jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH), uputila je danas Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka krivičnu prijavu protiv Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banje Luke i komandanta Štaba za vanredne situacije Grada Banje Luke, navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju, krivična prijava je upućena zbog postojanja osnove sumnje da je izvršio krivično djelo protiv zdravlja ljudi iz člana 195. Krivičnog zakonika Republike Srpske naslova - Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

U prijavi se, između ostalog, navodi da je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, koji je ujedno i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, duži vremenski period, počev od 24. do 30. septembra 2021. godine, “koristio i koristi svaku priliku i medijski nastup na teritoriji RS i BiH kako bi prouzrokovao paniku i strah i neizvjesnost kod stanovništva RS iznoseći lažne i neistinite tvrdnje, te posebno iznoseći neistinite navode da se na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, kao i drugim zdravstvenim ustanovama - bolnicama na teritoriji RS, pacijentima oboljelim od zarazne bolesti – Covid 19, koji je već odnio nebrojeni broj života, daje industrijski kiseonik umjesto medicinskog kiseonika.”

Stanivuković je podnio 27. septembra krivičnu prijavu protiv Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS-a.

Tri dana ranije, 24. septembra, podnio je prijave protiv Vlade Đajića, direktora UKC RS, i Stanislava Čađe, direktora firme “TGT Tehnogas”, koja je nabavljala kiseonik za zdravstvene ustanove u ovom bh. entitetu.

Osumnjičene u aferi koja je u javnosti dobila ime "Kiseonik" Stanivuković tereti za proizvodnju i stavljanje u promet proizvoda štetnih za liječenje, proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Kako je naveo u prijavi, UKC RS za liječenje pacijenata je koristio kiseonik koji je registrovan kao tehnički, a ne medicinski, jer “TGT Tehnogas” nema dozvolu za uvoz i distribuciju medicinskog kiseonika.

“TGT”-u je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH 28. septembra zabranila proizvodnju i promet kiseonika. Kako navode iz Agencije, ta firma nije registrovana za prodaju medicinskog kiseonika – lijeka, niti za proizvodnju medicinskog kiseonika.

XS
SM
MD
LG