Dostupni linkovi

Vlada ponovo podnosi amandmane za Specijalni sud


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova

Vlada Kosova će ponovo proslediti Skupštini ustavne amandmane za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine, saopstio je u ponedeljak premijer Isa Mustafa. To se dešava posle neuspelog pokušaja da Skupština izglasa amandmane 26. juna. Pored zahteva međunarodne zajednice da se rasvetle navodi iz izveštaja Dika Martija o trgovini organa srpskih civila od strane bivših pripadnika OVK-a, premijer Mustafa se angažuje i oko toga da se rasvetle slučajevi posleratnih ubistava na Kosovu.

Premijer Kosova Isa Mustafa ponovio je da će Vlada po drugi put procesuirati Skupštini ustavne amandmane i izrazio uverenje da će Kosovo ispunti ovu međunarodnu obavezu.

Ističući da su poslanici 26. juna glasali “po svojoj vojli”, on je u ponedeljak pozvao poslanike da prevaziđu sebe i izglasaju formiranje Specijalnog suda, o čemu će se narednih dana raspravljati u Skupštini.

“Danas, isti prijatelji koji su nam pomogli da postignemo slobodu za kojom smo težili vekovina, ohrabruju nas da se suočimo sa teškim činima koje su možda počinili neki pojedinci, i da dokažemo da smo dostojanstveni i sposobni da uspostavimo pravdu, bez obzira koliko ona može biti bolna za svakog od nas. Kosovo treba biti i jeste sposobno da izgradi pravičnu državu i da uspostavi pravdu”, kazao je premijer u ponedeljak, nakon memorativne akademije u Ljodji kod Peći

Demokratski savez Kosova na čijem je čelu kosovski premijer već duže vreme zahteva da Specijalni sud, pored navoda iz izveštaja Dika Martija, tretira i posleratna ubistva na Kosovu, a kada su žrtve u većini slučajeva bili zvaničnici ili članovi Demokratskog saveza. Mustafa je u ponedeljak rekao da je rasvetljavanje njihove sudbine kosovski dug žrtvama.

“Osim zahteva da se rasvetle slučajevi oko kojih se angažuje međunarodna zajednica, dužni smo da rasvetlimo i ona politička, posleratna ubistva, to dugujemo žrtvama, borcima, to dugujemo Kosovu”, kazao je on.

Ponovnom glasanju o ustavnim amandmanima protivi se kosovska opozicija, koja se inače protivi i Specijalnom sudu. Međutim, izglasavanje amandmana ipak zavisi od pojedinih poslanika vladajuće Demokratske partije Kosova Hašima Tačija koji se protive Specijalnom sudu i koji su 26. juna glasali protiv.

Analitičari tako nešto smatraju političkom taktikom, i veruju da će na kraju većina poslanika Demokratske partije ipak glasati za.

Imer Muškoljaj smatra da institucije trebaju ostaviti po strani političke kalkulacije i glasati za interes zemlje.

“Nepotrebno je da se dešavaju ovakve političke ili partijske igre koje idu u nečiji interes. Radi se o igri ali, i oni znaju da na kraju će morati da izglasaju Specijalni sud”, kaže Muškoljaj.

XS
SM
MD
LG