Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada Kosova razočarana odlukom Brisela, a opozicija vladom


Zastave Kosova i EU
Vlada Republike Kosova izrazila je razočarenje na ovonedeljnu odluku Brisela da Kosovu odloži pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. U međuvremenu, opozicija je razočarana radom vlade Kosova u oblasti evrointegracija.
Vlada Kosova smatra da je veoma štetno da se proces integracije Kosova povezuje sa dijalogom Kosova i Srbije.
Ministarka evrointegracija Vlora Çitaku kaže da je upravo ta povezanost dijaloga sa procesom integracija dovela do zakašnjenja na tom putu, i da je to veoma razočaravajuće.
„U moje ime i u ime Vlade moram izraziti razočaranje što zaključci iz decembra imaju značajnu razliku od zaključaka u oktobru, jer je sada je urađena jedna direktna povezanost evropskih integracija sa rezultatom procesa dijaloga Kosova i Srbije“, kazala je ona.
Çitaku je dodala i da zbog neslaganja u Briselu, Kosovo zaostaje u procesu evrointegracija, te je izrazila i spremnost vlade da otpočne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.
U međuvremenu, predsednik parlamentarne komisije za evrointegracije, Lutfi Haziri, inače poslanik opozicionog Demokratskog saveza Kosova, za RSE je izjavio da će ovim ritmom i trendom rada Vlade, Kosovu biti teško da obezbedi datum početka pregovora sa EU u leto sledeće godine.
„Koliko god je Vlada Kosova razočarana Briselom, toliko smo i mi razočarani vladom. Samom činjenicom da su zatraženi opipljivi rezultati u oblasti vladavine prava, borbi protiv kriminala, javnoj administraciji, ovom dinamikon i ovakvim angažovanjem ne očekujem pozitivne pomake“, kaže Haziri.
Iako EU nije odredila datum za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Vlada Kosova je izrazila spremnost da ispuni sve uslove Brisela do kraja januara.
Vladavina zakona, reforma u javnoj administraciji, kulturno nasleđe i trgovina su glavni kriterijumi Brisela, a u kojima Kosovo treba da postigne napredak tokom predstojećih meseci.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG