Dostupni linkovi

Vijeće ministara BiH ponovo odbilo ukinuti vize za Saudijce


Turisti iz Saudijske Arabije u Sarajevu, arhivska fotografija
Turisti iz Saudijske Arabije u Sarajevu, arhivska fotografija

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, u ponedeljak 31. maja nije usvojilo izmjene i dopune Odluke o vizama, kojom bi državljanima Saudijske Arabije bio omogućen ulazak u BiH bez izdavanja vize.

Ovome su se usprotivili ministri iz HDZ-a, a ministar pravde BiH Josip Grubeša kazao je da su ministri iz HDZ-a od prvog dana i u prvom glasanju istaknuli da će štititi evropski put BiH, bez obzira kako se to u javnosti prezentira. Naveo je i da iz HDZ-a ne koče procese u BiH.

“Jasno da su nama turisti dobrodošli i bitan nam je turistički sektor koji ima velike probleme. Mi moramo imati određene sigurnosne pretpostavke za sve ljude koji tu dolaze i prema ljudima u BiH”, kazao je ministar pravde BiH.

Naglasio je da ako BiH istinski želi prema EU, a ako je EU iskazala zadršku prema nekim odlukama, da bi mi trebali poštivati te preporuke.

„Ako neko dolazi iz Saudijske Arabije u neku od zemalja Europske unije ili SAD-a, potrebna mu je viza, a ona vrijedi i u BiH. Postoje benefiti za te ljude, jer ako su dolazili u proteklom periodu, dolazit će opet“, kazao je Grubeša.

"Vijeće ministara BiH danas nažalost, zbog politički motiviranih opstrukcija nije donijelo odluke u interesu građana Bosne i Hercegovine. Propuštena je historijska šansa da ublažimo negativne posljedice pandemije koronavirusa na turistički sektor", kazala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

Odluka je razmatrana i 26. maja kada također nije dobila podršku ministara iz HDZ-a BiH.

Delegacija Evropske unije u BiH je povodom inicijative Ministarstva vanjskih poslova za Radio Slobodna Evropa 27. maja podsjetila da vlasti BiH moraju viznu politiku uskladiti sa onom u EU, u čiju Šengen zonu državljani Saudijske Arabije ne mogu ući bez vize.

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda tada je poručio da se ne mogu ukinuti vize jer bi BiH ostala bez 880.000 KM (440.000 eura).

Vlada Kantona Sarajevo ranije je poručila državnim ministrima da je spremna u budžet Bosne i Hercegovine uplatiti 880.000 KM za prihode od viza koje plaćaju državljani Saudijske Arabije, a sve s ciljem da Vijeće ministara usvoji bezvizni režim za ove državljane te Irce i Britance.

‘’S obzirom na to da je jedan od argumenata Vijeća ministara BiH za ukidanje viza državljanima to da će država BiH ostati uskraćena za 880.000 KM sredstava koja donose vize i takse, Vlada KS je spremna nadoknaditi ove prihode državi BiH'', poručio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Ministar Delić kazao je kao je uvjeren da će se sredstva koja uplate u državni budžet, ukoliko se vize suspenduju, višestruko isplatiti.

‘’To će biti katalizator oporavka našeg turističkog sektora direktno te indirektno svih drugih djelatnosti koje su povezane s ovim sektorom’’, kazao je ministar privrede KS Adnan Delić.

Ministrica Turković upozoravala je da štete koje će nastupiti mogu biti milionske, a posljedice katastrofalne po najteže pogođeni sektor turizma u BiH.

Ona je i pozvala ostale ministre da usvoje odluke i tako učine ono što građani od njih traže, a to je da pomognu ekonomiju i oporavak od posljedica pandemije te pokažu spremnost da zajednički rade u interesu svih građana.

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK) također je zatražila je od Ministarstva vanjskih poslova te BiH ponovno razmatranje inicijative za olakšavanje viznog režima za državljane spomenutih zemlja.

„Turistički sektor jedan je od najteže pogođenih sektora privrede zbog izbijanja pandemije COVID-19, a privremena liberalizacija viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske bi doprinijela povećanju prometa i rastu turizma u BiH“, citira Ministarstvo vanjskih poslova dopis predsjednika VTK BiH Ahmeta Egrlića.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, sa blizu 66.000 turista, Saudijska Arabija se 2019. godine nalazila na šestom mjestu liste država iz kojih dolazi najviše posjetilaca u BiH.

Posmatrano po broju ostvarenih noćenja, sa oko 158.000 noćenja, turisti iz Saudijske Arabije zauzeli su treće mjesto, odmah iza Hrvatske i Srbije.

Ovaj broj čini više od šest posto od ukupnog broja noćenja koje su te godine ostvarili strani turisti u BiH.

Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova za ulazak, izlazak, tranzit i boravak u Bosni i Hercegovini potrebna viza za 99 zemalja i teritorija.

XS
SM
MD
LG