Dostupni linkovi

Vize za Saudijce u BiH ostaju, ko je bio protiv ukidanja?


Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) podsjeća da vlasti BiH moraju viznu politiku uskladiti sa onom u EU, u čiju Šengen zonu državljani Saudijske Arabije ne mogu ući bez vize.

Iz Delegacije EU, međutim, u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) nisu se izjasnili o tome da li su uputili pismo Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojem navodno ističu zabrinutost zbog težnje ministrice Bisere Turković da ukine vize državljanima Saudijske Arabije.

To je ustvrdio ministar pravde BiH Josip Grubeša, u srijedu, 26.maja, nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odbilo prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BIH da se građanima Saudijske Arabije privremeno, dok traje turistička sezona, suspenduju vize za ulazak u BiH.

Odluka je odbijena, jer za nju nisu glasali ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH).

U odgovoru Delegacije EU u BiH za RSE na upit da li je poslala pismo oko prijedloga za ukidanje viza građanima Saudijske Arabije se navodi kako je BiH kao zemlja koja je aplicirala za članstvo u EU „izrazila namjeru da postepeno usklađuje svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU, što uključuje usklađivanje i vizne politike“.

„Time bi se osiguralo kvalitetno upravljanje u oblastima migracija i sigurnosti, a koje ima jasne koristi za građane u BiH“, ističe se u odgovoru za RSE.

Vizna liberalizacija podrazumijeva slobodu kretanja u zemljama Šengenske zone. Vizna liberalizacija omogućava putovanje bez vize do 90 dana (svakih šest mjeseci), a ne dozvolu za rad ili pravo da se živi u bilo kojoj od država, dio Šengenske zone.

Šta je problematično za ministra Grubešu?

I ministar pravde BiH Josip Grubeša za RSE kaže da BiH kao zemlja koje teži prema EU politiku viza dogovora oslanjajući se na preporuke iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU o politici liberalizacije viznog režima prema trećim zemljama.

„U suprotnom dolazimo mi kao zemlja koja smo kandidat za EU u problem sa svojim viznim režimom prema zemljama EU“, objasnio je Grubeša.

Grubeša je naveo dva razloga zašto nije glasao za privremenu suspenziju viza za turiste iz Saudijske Arabije.

„Prvobitno je razlog vezan za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Drugi razlog je ove prirode - znači mi ne znamo ko dolazi, kada dolazi, zašto dolazi, zbog čega im se ukidaju vize, koje su to osobe, da li su to osobe visokorizične, koji je broj, koje su agencije. Nikakvih mi podataka nemamo. Tako da za nešto što mi nije dovoljno razjašnjeno ja ne mogu glasati“, objasnio je za RSE.

Suprotne tvrdnje iz Ministarstva vanjskih poslova BiH

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković navela je u saopštenju za javnost kako su predstavnici EU „blagovremeno upoznati sa prijedlogom“, te da Ministarstvo koje ona vodi nije dobilo nikakav službeni stav EU o tome.

„Grubeša se poziva na navodnu neformalnu komunikaciju jednog uposlenika Ministarstva vanjskih poslova u kojem je iznesen generalni stav da EU podržava usklađenost vizne politike. No, ovdje je trebalo postupiti u interesu građana i države, a ne stranačke politike“, navedeno je u saopštenju za javnost Ministarstva vanjskih poslova.

Iz ovog Ministarstva više puta su naglasili kako bi ukidanje viznog režima znatno doprinijelo razvoju turizma u državi, naročito u periodu kada je turistički sektor oštećen usljed pandemije korona virusa.

Istovremeno, iz Delegacija EU su napomenuli i kako „u potpunosti podržavaju razvijanje turističkih kapaciteta u BiH“.

„Smatramo da turizam ima potencijal da bude važan pokretač oporavka nakon pandemije COVID-19, kao i održivog ekonomskog rasta. U tom cilju, EU pruža značajnu finansijsku podršku, vrijednu 7,8 miliona eura za projekte posebno usmjerene na sektor turizma u proteklih pet godina“, objašnjeno je u odgovoru za RSE.

Bisera Turković je sredinom marta bila u službenoj posjeti u Saudijskoj Arabiji, gdje je razgovarala sa saudijskim državnim ministrom za vanjske poslove Adelom al-Jubeirom.

Saudijci sa vizama, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata bez viza

Pilotu iz Saudijske Arabije Abdurahmanu, koji trenutno boravi u Sarajevu i radi za saudijsku aviokompaniju, kao pilotu ne treba viza za ulazak u BiH, već samo, „generalna radna dozvola“.

„Koliko znam ljudima iz moje zemlje potrebna je viza. I mislim da je ovo pomalo zbunjujuće ljudima kad dolaze u Bosnu kao turisti, jer ponekad je dug proces dobijanja vize. Kao pilot kada putujem u neke zemlje, primijetio sam da je potrebna viza za naše ljude, a svi imaju fleksibilnost u putovanju bez viza. Putovanje u zemlje koje ne traže vizu je jednostavnije. Nekada ako planiraš da putuješ za sedam dana teško je i napraviti rezervaciju ako je potrebno čekanje vize“, rekao je ovaj saudijski pilot za RSE.

Fatima je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U razgovoru za RSE kaže kako njoj nije trebala viza za ulazak u BiH.

„Mi moramo samo ispuniti neke papire na aerodromu u avionu. Samo jedan papir i to je to“, objasnila je Fatima, stanovnica Dubaija koja trenutno boravi u Sarajevu.

I Ajša, također građanka Ujedinjenih Arapskih Emirata sa majkom i bratom ostaje u BiH dvije sedmice.

„Nama ne treba ništa kao viza. Možemo ući samo sa kartom“, objašnjava ona.

BiH godišnje od viza prihoduje oko 440.000 eura

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, je izjavio kako BiH godišnje prihoduje 880.000 konvertibilnih maraka (oko 440. 000 eura) na troškovima za izdavanje viza. Prema njegovim riječima, ukidanjem viza bio bi oštećen državni budžet.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, sa blizu 66.000 turista, Saudijska Arabija se 2019. godine nalazila na šestom mjestu liste država iz kojih dolazi najviše posjetilaca u BiH. Posmatrano po broju ostvarenih noćenja, sa oko 158.000 noćenja, turisti iz Saudijske Arabije zauzeli su treće mjesto, odmah iza Hrvatske i Srbije.

Ovaj broj čini više od šest posto od ukupnog broja noćenja koje su te godine ostvarili strani turisti u BiH.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, prihodi od turizma u 2019. godini iznosili su oko 350 miliona konvertibilnih maraka (175 miliona eura).

Čiji građani trebaju vizu za ulazak u Bosnu i Hercegovinu?

Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova za ulazak, izlazak, tranzit i boravak u Bosni i Hercegovini potrebna viza za 99 zemalja i teritorija.

Među zemljama Evrope građani Bjelorusije, Moldavije i Kosova moraju imati vizu za ulazak u BiH.

U brojku od 99 zemalja ulazi sedam država Sjeverne Amerike, četiri Južne Amerike, 30 zemalja Azije, 52 Afrike i tri države Australije i Oceanije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG