Dostupni linkovi

Na traženje Vlade Federacije BiH, BH Gas platio dug za gas


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nakon zahtjeva Ministra energije, rudarstva i industrije bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH (FBiH), Nermina Džindića, da računi prema ruskom isporučiocu gasa Gazprom Exportu trebaju hitno biti plaćeni, iz kompanije je BH Gas je za Radio Slobodna Evropa (RSE ) potvrđeno u četvrtak, 6. maja da je dug izmiren.

Ovo je učinjeno nakon što je Vlada FBiH naložila kompaniji BH Gas da hitno plati fakturu Energoinvestu, a oni da plate Gazprom Exportu.

BiH sav gas uvozi iz Rusije, od kompanije Gazprom Export.

“Izvršeno je po zaključku Vlade,” za Radio Slobodna Evropa (RSE) je potvrdio direktor BH Gasa Jasmin Salkić.

Kompanija Energoinvest ranije je upozorila da će u petak 7. maja biti obustavljeno snabdijevanje gasom Federacije BiH jer BH Gas ovoj kompaniji nije platio fakture. BH Gas je međutim naveo da Iz Energoinvesta ovom preduzeću fakturu za plaćanje gasa nije ni dostavljena, te račun za mart nisu mogli ni platiti.

‘’Mi ćemo izvršiti plaćanje u roku od 30 sekundi kada dobijemo fakturu. Energoinvest ne želi dostaviti originalnu fakturu Gazprom Exporta na osnovu koje smo zadnjih 20 godina vršili plaćanje u skladu sa zakonom. Ne znamo koji je motiv da se odbija to dostaviti i da se prijeti zatvaranjem gasa Federaciji. Pokušali smo stupiti u kontakt sa Energoinvestom, no danima ne odgovaraju na upite’’ , kazao je za RSE Salkić 6. maja.

Uvoznik gasa za FBiH Energoinvest BiH obavijestio je javnost da će u petak 7.maja 2021. godine, u 6 sati doći do obustave isporuke gasa u Federaciji BiH jer distributer gasa BH Gas nije platio fakturu za mart 2021.godine, zbog čega je Gazprom Export uputio upozorenje o obustavi ukoliko se dugovanje ne izmiri.

U saopštenju Energoinvesta još je navedeno da je navedena situacija uzrokovala Energoinvestu ozbiljne poslovne štete zbog neplaćanja i pripadajućih carinskih i poreskih obaveza za gas.

‘’Navedeno neplaćanje svjestan je čin BH Gasa kojim nastoji zadržati pozicija aspolutne kontrole i moći u poslovima sa gasom u FBiH, a koje mu saglasno postojećoj zakonskoj regulativi odavno ne pripadaju,” naveli su iz Energoinvesta.

Također su kazali kako se neplaćanjem gasa Energoinvestu kao uvozniku gasa nastoji iznuditi zadržavanje statusa quo i dovesti Vladu FBiH u situaciju da odstupi od vlastitih zaključaka kojim je potvrđena obaveza primjene Uredbe po kojoj je BH Gas samo operator transportnog sistema Federacije BiH.

Iz Energoinvesta navode da je nadležnom sudu upućena tužba protiv BH gasa.

Kompanija Energoinvest, ovlašteni dobavljač gasa za Federaciju BiH, sklopila je sa ruskom državnom kompanijom Gazprom Export aneks ranijeg ugovora kojim je 1. april određen za početak isporuke gasa novim gasovodom"Turski tok".

Prije toga Bosna i Hercegovina (BiH) je dobijala gas gasovodom koji je išao preko Ukrajine i Mađarske.

BH Gas je u saopštenju pozvao sve institucije za provedbu zakona da se uključe u ovaj problem, jer je kako je navedeno, ‘’na djelu pravno nasilje koje je prouzrokovano samoinicijativnim prelaskom Energoinvesta na Turski tok i to protivno odukama da obje kompanije ostanu na pravcu snabdijevanja Beregovo - BiH i to do 2023. godine’’.

BH Gas razvija projekat „Južna interkonekcija“, vrijedan 196 miliona konvertibilnih maraka (oko 100 miliona eura), kojim se predviđa izgradnja gasovoda u dužini od 180 kilometara, od čega 160 kilometara prolazi kroz BiH, a trebao bi povezati trenutni transportni gasovod BiH sa hrvatskim sistemom gasovoda na potezu Zagvozd–Imotski-Posušje–Novi Travnik, sa odvojkom za Mostar.

Iz BH Gasa ističu da Energoinvest želi da gasovod Turski tok bude jedini pravac snabdijevanja, a ruski gas jedini koji će FBiH kupovati i da za tu realizaciju projekat “Južna interkonekcija” postaje smetnja.

XS
SM
MD
LG