Dostupni linkovi

Vlada Federacije između boraca i MMF-a


Sa protesta pripadnika boračke populacije u Sarajevu
Sa protesta pripadnika boračke populacije u Sarajevu

Dio boračke populacije u Federaciji BiH s nestrpljenjem očekuje sjednicu parlamentarne komisije, zakazanu za četvrtak, koja bi trebalo da usaglasi usvojeni zakon u dva različita teksta o pravima boraca. Ukoliko ne budu zadovoljni, najavljuju ponovne blokade cesta u Federaciji.

U međuvremenu, Međunarodni monetarni fond (MMF) je otkazao narednu tranšu kredita od 38 miliona eura, jer prema njihovim procjenama nova izdvajanja iz budžeta Federacije će ugroziti finansijsku stabilnost tog bh. entiteta.

Dio boračke populacije nedavnim protestima i blokadama saobraćajnica poručio je parlamentarcima da nema više vremena za čekanje i da očekuju od parlamentarne komisije da usaglasi zakon u skladu sa njihovim zahtjevima, a što su im vladajuće strukture i obećale.

U međuvremenu, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini Francisco Parodi izjavio je kako bi usvajanje Zakona o borcima i njihovim obiteljima u ovakvom obliku u kakvom se trenutno nalazi u Parlamentu Federacije BiH ugrozilo financijsku stabilnost ovog entiteta.

"Ne vidimo kako je ovaj zakon u skladu s ciljevima iz pisma namjere koje je Vlada FBiH iznijela MMF-u za razdoblje od sljedeće tri do četiri godine. To je trebalo očuvati jedan veoma razborit fiskalni balans i preusmjeriti trošenje iz sadašnjih transfera bez jasnog cilja prema trošenju na područja koja su prioritetna, poput obrazovanja, zdravstva ili investicija. Ovi ciljevi će biti ugroženi ovim zakonom", istaknuo je Parodi.

S druge strane, predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić tvrdi da je budžet stabilan, ali da ne bi bilo dobro da se suprotstavljaju MMF-u.

"Mi uživamo, da tako kažem, u nekoj toj likvidnosti i nemamo potrebe za novcem, ali ne znači da mi nemamo potrebe za MMF-om i za njegovim prisustvom i za porukama koje MMF, prisustvujući tu, šalje svim drugim međunarodnim faktorima", stav je Novalića.

Parodi je takođe naveo da je MMF-u predstavljeno da za nova izdvajanja za boračku populaciju treba dodatnih 14 miliona maraka, a da su procjene prema zakonu koji je usvojen da će za to trebati nekoliko stotina miliona maraka.

Francisco Parodi poručuje da MMF nije protiv zakona, ali da način na koji je usvojen kao i nepostojanje registra povećava šanse za prevare i korupciju.

Parlamentarac i bivši ministar za pitanje boraca Zukan Helez kaže da nije sve izgubljeno i podsjeća da su usvojeni njegovi amandmani na ovaj zakon kojima, između ostalog, predlaže da se dio novca, koji opštine i kantoni već izdvajaju za boračku populaciju finansirajući između ostalog i boračka udruženja, preusmjeri za naknade nezaposlenim borcima.

Zukan Helez: Nije sve izgubljeno
Zukan Helez: Nije sve izgubljeno

Helez je takođe insistirao na tome da se razdvoje oni koji su zaista učestvovali u ratu od onih koji su bili logistika. Tako bi, kako kaže, bilo omogućeno onima koji su stvarno ratovali da dobiju naknade za koje bi po njegovoj procjeni trebalo izdvojiti 76 miliona maraka. No, skeptičan je kada je u pitanju objava registra, jer to kako kaže ne odgovara vladajućim strukturama.

"Registar neće donijeti ono što borci misle, da će se sve znati ko je lažno uveden u prava, hoće se to znati, ali neće se ništa riješiti, svi oni imaju ispravne papire koje su negdje nabavili. Međutim, registar nam treba zbog borbenog i neborbenog dijela, tako da oni koji su učestvovali u borbenom dijelu mogu dobiti naknade", ističe Helez.

Štrajkom glađu do boračkih prava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Zukan Helez podsjeća da je u vrijeme kad je bio ministar skinuo sa spiska 3.500 boraca koji nisu ispunjavali uslove za dobijanje naknada, no sadašnji ministar Salko Bukvarević ih je po preuzimanju mandata ponovo vratio.

Helez ocjenjuje da je sve dio političke igre vladajućih.

"Ovdje su borci već dobro izvarani. Četiri godine ova vlast SDA-HDZ (Stranka demokratske akcije, Hrvatska demokratska zajednica BiH) pa i SBB (Savez za bolju budućnost) nije riješila ni jedan problem boraca. Došlo se do kraja mandata, pred same izbore i sad se traži rješenje. I njima nije u interesu da se ovaj zakon usvoji zato što su od boraca svaki puta dobijali dosta glasova i pobjeđivali, ako se sada usvoji ovaj zakon oni borcima više ne trebaju", dodaje Helez.

Borci traže svoja prava
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Dok opozicione partije ocjenjuju da će vladajuće strukture i ovaj put "zamazati oči boračkoj populaciji" i opet dobiti njihove glasove na izborima, ekonomisti upozoravaju da je "opasna igra" za cijelu državu oglušiti se o upozorenja MMF-a.

Ekonomista Zoran Pavlović napominje da ugrožavanje aranžmana sa MMF-om znači i gubitak kreditnog rejtinga, potencijalnih investitora, te mnogih aranžmana sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama.

"Uslove koje daje MMF u smislu niskih kamata i dobrih uslova to morate da platite. Ta cena je ponašanje u skladu sa normama ili monitoringom koji oni nad ponašanjem naših vlada vrše. Imajući u vidu sve navedeno, mislim da su se vladajuće koalicije malo zaigrale i da su zaboravile da postoje mehanizmi koji će biti ne samo u domenu ovih miliona trenutno zaustavljenih nego i u domenu bili kog daljeg finansiranja bilo kog drugog projekta", podsjeća Pavlović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG