Dostupni linkovi

Vlada FBiH pomoći će Aerodromu Sarajevo zbog velikih gubitaka


Aerodrom Sarajevo
Aerodrom Sarajevo

Vlada Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) usvojila je na sjednici u četvrtak, 22. oktobra, informaciju i podržala inicijativu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija za pomoć Međunarodnom aerodromu Sarajevo u poslovanju i očuvanju radnih mjesta.

Prema predviđanjima Aerodrom Sarajevo bi u 2020. mogao poslovati s gubicima od oko 13 miliona maraca (6,5 miliona eura).

Ukupno smanjenje prihoda od 1. januara do 31. maja 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosi oko 9,5 miliona maraka (4,75 miliona eura), a 31. Maja 2020. godine zabilježen je gubitak od pet miliona maraka (2,5 miliona eura).

U istom periodu prethodne godine ostvarena je dobit koja je nakon oporezivanja iznosila 2,6 miliona maraka (1,3 miliona eura).

Prema svim relevantnim pokazateljima, projekcija gubitka za 31. Decembra 2020. godine iznosi oko 13,3 miliona KM, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Procjene su da će povratak na prošlogodišnje rezultate trajati najmanje dvije do tri godine.

Zbog svega ovoga se Međunarodni aerodrom Sarajevo, putem Federalnoga ministarstva prometa i komunikacija, obratio Vladi FBiH molbom za izravnu i bespovratnu financijsku pomoć.

Vlada je danas, također na inicijativu ovog aerodroma, odlučila da važeća Odluka o putničkoj taksi - naknadi za razvoj i unaprjeđenje avioprometa u Federaciji BiH neće biti primjenjivana do 31. decembra 2021. godine. Razlog za ovo su problemi nastali pandemijom i drastično smanjenje broja putnika, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Federalna ministarstvo prometa i komunikacija, te financija zadužena su da poduzmu sve potrebne aktivnosti s ciljem realizacije ovog zaključka, a Federalno ministarstvo financija i da u što kraćem roku pripremi Rebalans budžeta FBiH koji će to omogućiti, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Međunarodna asocijacija za zračni saobraćaj (Iata) ocijenila je da se aviosaobraćaj neće vratiti na nivo od prije krize pre 2023. godine.

XS
SM
MD
LG