Dostupni linkovi

Predsednica Skupštine Kosova isključena sa čelnih pozicija njene stranke


Vjosa Osmani tokom predizbornog skupa DSK-a u Đakovici, 28. septembra 2019.
Vjosa Osmani tokom predizbornog skupa DSK-a u Đakovici, 28. septembra 2019.

Generalni savet Demokratskog saveza Kosova (DSK) razrešio je u subotu uveče Vjosu Osmani, aktuelnu predsednicu Skupštine, sa rukovodećih pozicija te partije.

Savet je glasao online putem na predlog predsednika te partije Ise Mustafa, koji je kazao da je Osmani prekršila status partije jer nije podržala vladu Avdulaha (Avdullah) Hotija, takođe iz Demokratskog saveza Kosovo. Upravo je Hoti izabran na njenu poziciju potpredsednika DSK-a.

Za razrešenje Osmani bilo je 70 članova odbora, protiv ih je bilo 16, 9 je absteniralo, a njih 28 se nije izjasnilo.

Osmani je nakon razrešenja izjavila da je “izbačena” zato što se držala svojih stavova, da je razrešena zato što je žena, i da u prošlosti ni jedan muškarac potpredsednik nije razrešen iako je imao suprotne stavove. Ona je poručila svima koji su podržali njenu smenu da će “ubrzo da se vide na izborima”.

Osmani je inače bila protiv rušenja vlade pokreta Samoopredeljenje i DSK 25. marta. Vlada na čijem je čelu bio lider Samoopredeljenja Aljbin (Albin) Kurti izabrana je svega mesec i po dana pre obaranja, upravo glasovima DSK i Samoopredeljenja.

Osmani je bila i protiv formiranje nove vlade načelu sa Avdulahom Hotijem iz DSK pre svega jer je do njenog formiranja došlo u vreme pandemije.

Inače je za predsednicu Skupštine izabrana na predlog Samoopredeljenja i ostala je na tu funkciju i posle rušenja Kurtije Vlade.

Takođe, na parlamentarnim izborima 6. oktobra 2019. bila je kandidatkinja za premijerku ispred DSK-a.

XS
SM
MD
LG