Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vizna liberalizacija ugrožena


Ilustrativna fotografija
Uprkos najavama da su svi uslovi iz Mape puta za viznu liberalizaciju ispunjeni, te da će bh. građani izaći iz petnaestogodišnjeg geta, posljednje pismo upućeno Vijeću ministara BiH od strane čelnika međunarodne organizacije, uključujući i delegaciju EK u BiH, jasno je stavilo do znanja da je vizna liberalizacija ugrožena jer Vijeće ministara BiH nije donijelo pravilnik o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Radi se o čisto tehničkom pitanju, no ni ono ne može bez politizacije, stav je predsjedavajućeg parlamentarne Komisije za evropske integracije Halida Genjca.

„Nikako Vijeće ministara nije trebalo dozvoliti da se takvo upozorenje uopće upućuje. Apsolutno je neshvatljivo i neprihvatljivo, imajući u vidu šta smo sve uradili na ostvarivanju Mape puta i koliko je to građanima značajno, sad na nekim prilično banalnim pitanjima dovoditi proces u pitanje. Kao i prilikom svake sistematizacije u instituciji postoje problemi - trebaju da se zadovolje entitetski, etnički interesi, principi. Kod nas je to uvijek pretjerano opterećeno političkim, ponekad i politikantskim elementima. U suštini je to tehničko, operativno pitanje, ali u našim okolnostima se tome dodaje značajna doza politike i politikantstva,“
ocjenjuje Genjac.
U suštini je to tehničko, operativno pitanje, ali u našim okolnostima se tome dodaje značajna doza politike i politikantstva, smatra Halid Genjac.

Šta je, u stvari, sistematizacija koja je VM BiH dovela do toga da ugrožava viznu liberalizaciju, pojašnjava direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović.

„Pravilnik o unutrašnoj organizaciji i sistematizaciji propisuje organizaciju, poslove i zadatke koji će se izvršavati, sa kojim brojem izvršilaca, stepenom njihovog obrazovanja i vrstom školske spreme. Vijeće ministara je na svojoj sjednici od 14. 7. razmatralo prijedlog pravilnika i dalo određene primjedbe i sugestije vezano za pravilnik i isti vratilo na doradu Direkciji za koordinaciju policijskih tijela. Mi smo u kratkom roku izvršili korekciju, uvažili većinu datih primjedbi i sugestija i prijedlog pravilnika putem Ministarstva sigurnosti 28. 7. 2010. godine dostavili Vijeću ministara na saglasnost,“
kaže Selimović.

Ovo nije prvo upozoravajuće pismo međunarodnih zvaničnika. Slično je poslato i Domu naroda BiH, koji na posljednjoj sjednici prije ljetnje pauze nije produžio mandat vršiocu dužnosti direktora Agencije za borbu protiv korupcije BiH.

Neupitno produženje Mandata

Ipak, Mijo Krešić, dosadašnji v.d. direktora Agencije, tvrdi da su uslovi ispunjeni, te da produženje mandata nema uticaja na odluku o liberalizaciji viznog režima.
Građani čekaju u redu za vizu - Sarajevo, 04. februar 2009.

„Čin imenovanja ili neimenovanja nije od suštinskog značaja. Agencija će profunkcionirati u punom kapacitetu tek nekad u narednoj godini s obzirom da se ona tek uspostavlja. Možda je to malo i prenaduvano - s obzirom da su godišnji odmori, malo da nam se da određene zadaće ili nekog dodatnog motiva da se određene stvari urade,“
rekao je Krešić.

No, vršilac dužnosti šefa delegacije EU Boris Jaročević nedavno je za RSE pojasnio kako se gleda na potez Doma naroda.

„Mi smo zabrinuti jer je uspostava antikorupcijske Agencije bila važan korak u procesu vizne liberalizacije, i to je bio jedan od preduvjeta. Vidimo da mandat vršiocu dužnosti direktora nije produžen i to znači da se neki od uslova neće završiti na vrijeme,“
kazao je Jaročević.
Mislim da samo zlonamjerni mogu govore da je liberalizacija dovedena u pitanje zato što nisu završene te stvari, izjavila je Dušanka Majkić.

Sljedeće sedmice kolegij Doma naroda sastaće se kako bi zakazao vanrednu sjednicu na kojoj bi trebalo da se raspravlja o mandatu v.d. direktora, tako da bi se jedna od prepreka mogla otkloniti, kaže predsjedavajuća Doma naroda BiH Dušanka Majkić.

„Apsolutno je neupitno produženje mandata gospodinu Krešiću na mjesto direktora Agencije za borbu protiv korupcije i to će biti učinjeno prvom prilikom kada se Dom sastane - s tim da ćemo nastojati da sasvim okončamo izbor direktora i zamjenika direktora Agencije. Mislim da samo zlonamjerni mogu govore da je liberalizacija dovedena u pitanje zato što nisu završene te stvari,“
rekla je Majkić.

Sve što se događa u BiH u ovom trenutku je posljedica teške političke situacije, i toga da što je cijelom svijetu tehničko kod nas je političko pitanje, čije su posljedice po biznis, obrazovanje ili nauku nemjerljive, kaže politički analitičar i profesor na banjalučkom Filozofskom fakultetu Miodrag Živanović.

„To su kod nas teška politička pitanja, a za Zapad su to tehnička pitanja. I to bi trebalo i sa strane Brisela i Vašingtona imati u vidu. Međutim, kod nas ništa nije tehničko. I koliko god mi zamjerali Vijeću ministara ili drugim institucijama naše države, oni jednostavno neće niti danas niti sutra riješiti taj problem. Doista je to tačno da smo mi sada vraćeni neki period unazad kada se radi o bezviznim režimima. Koliko to utiče na našu privredu, na slobodu putovanja, kretanja, na sistem obrazovanja - to su katastrofalne posljedice,“
smatra on.

U BiH ni tehnički detalji koji odlučuju o izlasku građana iz 15-ogodišnjeg geta ne mogu bez dodatnih zatezanja i završavanja posla u zadnji čas. Bez imalo pardona, bh. lideri ponovo prelamaju nacionalne i političke interese preko leđa građana, kojima bezočno tvrde kako su svoj posao uradili.

*****
Možda bi vas mogli zanimati i ovi tekstovi
Evropska komisija predložila ukidanje viza za BiH
Ništa od ukidanja viza u junu
Ukidanje viza još uvijek neizvjesno
ESI: Ukidanje viza za građane BiH tek na jesen?
Kada će građani BiH „slobodno“ u Evropu?
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG