Dostupni linkovi

Vizna liberalizacija tek posle priznanja Kosova


Sa kosovskim pasošima može se putovati bez viza u samo pet zemalja
Sa kosovskim pasošima može se putovati bez viza u samo pet zemalja
Za Kosovo će biti teško uvesti viznu liberalizaciju ako ga ne priznaju sve zemlje EU, ocenili su predstavnici Evropskog parlamenta i Evropske komisije u Prištini.

I dok se građani Srbije, Crne Gore i Makedonije raduju što će bez viza moći da putuju u zemlje EU, Kosovo se pita kada će biti u toj grupi. Mnogi strahuju da nade sve više blede pošto Albanija i BiH očekuju da već naredne godine postanu deo vizne liberalizacije.

Kosovo se mora suočiti sa političkim i tehničkim preprekama. Na to je ukazala i austrijska poslanica Ulrike Lunaček, koja je u svojstvu izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo razgovarala sa čelnicima institucija u Prištini.

Prema njenim rečima potrebno je izvršiti pritisak na strukture EU kako bi se i Kosovo uključilo u proces liberalizacije viza. Lunaček se zalaže da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da budu uključene u proces liberalizacije viza.

“Sada imamo tri zemlje koje su dobile viznu liberalizaciju, uskoro će dve, a Kosovo tek kasnije. Lično bih volela da imamo zajednički paket za sve balkanske zemlje. To bi politički bilo dobro, ali je potrebno ispuniti neke tehničke standarde”, izjavila je ona.

Ona je dodala da borba protiv organizovanog kriminala, što je ključni uslov, ne zavisi od ukidanja viza. Ona je priznala da je ipak najveći uticaj politički.
“Iako Kosovo uspe da postigne sve standarde plašim se da ako pet zemalja EU ne prizna Kosovo imaćemo politički problem”, izjavila je Lunaček.

KOSOVO NAJIZOLOVANIJA ZEMLJA

I šef Kancelarije za vezu Evropske komisije na Kosovu Renco Davidi izjavio je da zbog političkih procesa Kosovo kasni na putu evropskih integracija.

“Ima procesa i mehanizama koji se primenjuju u evropskim institucijama gde se odluke donose jednoglasno, što znači da se ne može ići dalje ako ne postoji podrška svih 27 članica”, rekao je Davidi dodavši da i pored toga kosovske vlasti treba da rade na ispunjenu svih drugih kriterijuma.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Zenun Pajaziti rekao je da je prioritet kosovske vlade integracija u EU i samim tim vizna liberalizacija. Pored političkih prepreka, kaže ministar, postoje brojni tehnički standardi koje Kosovo treba da ispuni.

“Nismo sedeli prekštenih ruku, ugledali smo se na zemlje regiona, usvojili vodič i sebi odredili zadatke”, rekao je Pajaziti.

Ministar je najavio da će se jedan od uslova za viznu liberalizaciju - izrada biometrijskih pasoša ispuniti u narednoj godini.

Na sve veću izolaciju Kosova upozorila je Verena Knaus iz organizacije Evropska inicijativa za stabilnost. Ona je ocenila da je Kosovo najizolovanija zemlja na svetu jer se njenim pasošima može putovati bez viza u samo pet zemalja.

“Stanje će se pogoršati sledeće godine kada se Bosna i Albanija pridruže grupi zemalja čiji stanovnici putuju bez viza”, izjavila je Knaus.







XS
SM
MD
LG