Dostupni linkovi

Sistem "toplo – hladno" za bh. putovanja bez viza


foto:Midhat Poturović
foto:Midhat Poturović
Šta je za BiH, odnosno njene građane "dobra vijest", koju za juni nagovještavaju brojni međunarodni zvaničnici: da će putovanje bez viza u Evropu biti moguće uskoro ili već u julu? Ili možda nakon oktobarskih izbora? Sve su varijante u opticaju i oprečne informacije šalju se svakodnevno, po sistemu "toplo – hladno".

Poslanica u Parlamentu Vijeća Evrope i izvjestiteljica za viznu liberalizaciju, inače prijatelj BiH, Tanja Fajon kaže :

"Kao što znate, sada prvo očekujemo izvještaj grupe eksperata zemalja članica Evropske unije koje su bile u Bosni i Hercegovini, i to će biti krajem aprila. Nadam se da će taj izvještaj biti pozitivan i da je BiH stvarno učinila sve. Mislim da je sada vrijeme da vaša zemlja što brže uđe u bezvizni režim jer je učinila puno u posljednjih nekoliko mjeseci. Moguće je očekivati neku pozitivnu vijest u junu, ja se nadam i prije, ali to još nije bezvizni režim već, nakon izvještaja eksperata, u maju ili možda tek u junu, prijedlog komisije za viznu liberalizaciju. Nakon toga je još procedura i u Parlamentu i u Vijeću Evrope, tako da je, prema informacijama koje ja imam, juni preambiciozan za bezvizni režim. Ali, pozitivna vijest u junu – to je nešto drugo. Pozitivna vijest je najava vizne liberalizacije. Dakle, čekamo izvještaj eksperata, a nakon toga, od Evropske
Tanja Fajon
komisije zavisi kako brzo će dati prijedlog za viznu liberalizaciju. Tek onda mi imamo proceduru u Parlamentu i Vijeću, koja ne može biti kraća od dva mjeseca."

RSE: Mogu li se očekivati neki dodatni uslovi za BiH?

Fajon: Nema nikakvih drugih uslova - ja se nadam da nema - jer to ne bi bilo kredibilno za EU. Tehnički uslovi su jasni pa mislim da se čeka samo izvještaj eksperata koji su uradili svoj posao. Prema nekim nezvaničnim informacijama, eksperti imaju pozitivno mišljenje. Možda postoji još nekoliko otvorenih pitanja, ali to nisu neki bitni problemi. Mislim da će proces ići dalje, nezavisno od političke situacije ili od izbora u BiH. Nadam se da će EU imati tu političku snagu da ubrza i finalizira ovaj proces.

Pitanje odgovornosti

Istovremeno, opozicija smatra da za veliki zastoj BiH za zemljama regije odnosno zbog toga što su građani ove zemlje "taoci na Jugoistoku Evrope", najveću odgovornost treba da snosi Vijeće ministara i predsjedavajući Nikola Špirić. Poslanik SDP –a, Denis Bećirović, na posljednjem zasjedanju Predstavničkog Doma Parlamenta BiH je između ostalog rekao:

"Vjerovatno ne postoji bolnija tema u ovom trenutku za sve građane i sve narode BiH od pitanja liberalizacije viznog režima. Frustracije svih građana su ogromne. Ko će za to odgovarati u BiH? Da li je moguće da niko nije odgovoran za to stanje? Mi iz opozicije postavljamo jedno pitanje: šta bi se desilo, recimo, u Parlamentu Srbije, Crne Gore ili Makedonije da te zemlje nisu dobile liberalizaciju viznog režima? Da li bi ti parlamenti prećutali jednu takvu činjenicu? Da li bi te vlade mogle da nastave raditi da su te države u poziciji u kakvoj je BiH i dan-danas. Stopa nezaposlenosti u BiH je preko 42 posto, a u EU je prosjek deset posto. Imamo li mi pravo ovdje u Parlamentu BiH da našu Vladu, naše Vijeće ministara, kompariramo sa drugim državama, da krenemo od susjeda? Bez obzira na ustavna ograničenja u BiH, zašto ne smijemo da kažemo da ovo Vijeće ministara ne može za četiri godine usvojiti zakona koliko Vlada Republike Hrvatske ili Vlada Republike Srbije može samo za jednu godinu? A i mi – barem se tako deklarativno govori – želimo u EU i želimo ispunjavati evropske standarde. Međutim, bilo bi dobro, i to želim još jednom ponoviti, da najozbiljnije shvatimo upozorenje iz Evrope i ocjene koje je Vijeće Evrope dalo o Bosni i Hercegovini. Samo u jednom od izvještaja sa rasprave u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope se kaže da je BiH „veoma malo napredovala u pogledu ispunjavanja obaveza i angažmana koje treba da ispuni prema Vijeću Evrope, kao i zbog ove užasne činjenice da su građani BiH rijetki taoci na jugoistoku Evrope koji ne smiju slobodno da putuju“, da ne navodimo sve ostale ocjene o Bosni i Hercegovini, koje nisu nimalo pozitivne."

****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Na vratima Evrope:
Spor napredak BiH u evrointegracijama
Teško do povratka starom domu i poslu
Dijalog građana i političara ključan za put ka Evropi

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG