Dostupni linkovi

Predlog za ukidanje viza 1. decembra


Žak Baro
Žak Baro

Potpredsednik Evropske komisije Žak Baro i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavili su danas u Beogradu da je otvoren put za liberalizaciju viznog režima između Srbije i zemalja Evropske unije i da je ostala još samo jedna provera sredinom oktobra.

Baro je danas u Beogradu razgovarao sa zvaničnicima Srbije i govorio na otvaranju dvodnevne konferencije o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u regionu.

“Učinjen je veliki korak i verujem da ću imati priliku da 1. decembra na sastanku sa ministrima spoljnih poslava članica EU, u ime Evropske komisije, dam predlog da se upali zeleno svetlo za Srbiju u pogledu vizne liberalizacije” - rekao je Žak Baro posle razgovora sa Božidarom Đelićem.

„Put za ukidanje, a ne za olakšavanje viznog režima je otvoren. Naravno, potrebna je još jedna konačna provera stručnjaka koji će doći u Srbiju sredinom oktobra.“


Božidar Đelić
On je najavio da će tehnička komisija u Beograd doći 12. oktobra i naveo da je pred Srbijom još samo jedna velika briga, a to je - da novi, reformski zakoni budu primenjivani. On je rekao i da je sa predstavnicima u Srbiji razgovarao o važnosti obezbeđivanja svih potrebnih sredstava za efikasan rad Agencije za borbu protiv korupcije.

Božidar Đelić rekao je da je evropskog komesara obavestio o mnogim akcijama,a jedna od njih je i o oduzimanje imovine stečene kriminalom, posebno pripadnicima "zemunskog klana", koji su, između ostalog, osuđeni za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića.

Đelić je istakao da se ambicije Srbije ne zaustavljaju na viznoj liberalizaciji:

“Posle belog šengena – šengen. Status belog šengena je status koji se mora održavati, tako da ćemo posle 1. januara sledeće godine nastaviti reforme na dugi rok, a taj dugi rok je pet do deset godina. Ambicija Srbije je da posle belog šengena pređe u šengenski prostor.”

Da li će Srbija 1. januara 2010. godine ući u “beli šengen” ili ne, znaće se 14. oktobra kada bi trebalo da bude objavljen izveštaj Evropeke komisije.
XS
SM
MD
LG