Dostupni linkovi

Svečani doček 19. decembra


Kraj redovima ispred ambasada zemalja EU
Kraj redovima ispred ambasada zemalja EU
Ukidanje viza za građane Srbije, posle skoro dve decenije izolacije, biće proslavljeno širom zemlje, prvim besplatnim organizovanim putovanjima i velikim ponoćnim vatrometom u Beogradu.

Najvisi zvaničnici konačnu mogućnost putovanja „samo sa pasošem u džepu” ocenjuju kao jedan od najvećih uspeha nove vlasti dok je I na ulicama gradova, među običnim svetom, primetno bolje raspoloženje.



Beograđani su sa osmehom dočekali ukidanje šengenskih viza, a za sve građane povodom dugo čekane slobode putovanja u mnogim gradovima Srbije biće priređene velike proslave uz muzički program.

Tačno u ponoć, kada sa aerodroma Nikola Tesla ka Briselu bude krenuo avion sa 50 građana Srbije koji nikada do sada nisu putovali u zemlje Evropske unije, nad centrom Beograda bljesnuće veliki vatromet.

U Subotici će uz slavlje i muziku dva autobusa pre ponoći krenuti ka Mađarskoj preko graničnog prelaza Horgoš.

U blagoj euforiji zbog dobrih vesti političari se trude da se baš toliko ne prepiru oko zasluga i na tom talasu Ivica Dačić, srpski ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da je vizna liberalizacija kruna reformskih aktivnosti cele Vlade Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Dačić je podsetio i na simboličan detalj da se vize ukidaju baš na praznik Sveti Nikola, koji slave mnogi građani u Srbiji.

“Sveti Nikola je inače zaštitnik putnika… Ali, mislim da je svođenje vizne liberalizacije na mogućnost putovanja i turističkih aranžmana apsolutno pogrešno. Ovde nije reč o tome. Pa ne treba Srbija da slavi što turisti mogu da putuju bez viza. Jednostavno, ovo je ispravljanje jedne nepravde prema građanima Srbije od koje je najveća dobit to što se sada naši građani osećaju ravnopravnim sa ostalim građanima Evrope”, rekao je Dačić.

OSEĆAJ SLOBODE

Ukidanjem viza Srbija dobija i na jednom drugom, važnom planu. Božidar Đelić, potpredsednik srpske vlade, kaže da će dolaskom na belu šengen listu privreda Srbije godišnje uštedeti oko 20 miliona evra, ali i apelovao na građane da poštuju propise koji sada ne podrazumevaju dodatnu proceduru, kao svih prethodnih godina.
Božidar Đelić

“To je samo zdrav razum, da kada neko putuje negde zna gde ide, šta radi, da ima dokaze da pokrije troškove svog boravka, i ništa više. Prošlog meseca 96 odsto građana Srbije u jednoj anketi je reklo da je beli šengen važan. Danas se ljudi u celoj Srbiji pripremaju za jednu ludu belu šengensku noć”, ocenjuje Đelić.

Predstavnici Evropske unije građanima Srbije čestitali su na ukidanju viza, što je u Beogradu učinila i Tanja Fajon, poslanica Slovenije u Evropskom parlamentu, pomenuvši i ono o čemu se ovih dana puno priča – aplikaciju Beograda za članstvo.

“Mislim da je Srbija u poslednjih nekoliko nedelja dobila puno dobrih vesti iz Brisela. Moj osećaj je da će Srbija posle ove lude bele šengenske noći uskoro imati novi razlog za slavlje. Slovenija je podržala vaše podnošenje kandidature, pa možda ćete već ove godine imati još jedno slavlje”, rekla je Fajon.

Lepe vesti iz Brisela definitivno su pozitivno uticale na većinu građana. Sociolog Ratko Božović zaključuje za naš program da će putovanja bez viza, za razliku od prethodnih decenija kada smo bili u izolaciji, doprineti i boljoj atmosferi u čitavom srpskom društvu.

“Sada imamo osećaj slobode i osećaj da su mostovi prema svetu otvoreni. To je potpuno novi horizont i jedno unutrašnje osećanje neponiženosti, nasuprot vremenu u kom smo čekali u redovima za vize. Sada možemo videti da smo u ovoj varijanti i dobitnici i da sve zavisi od nas samih”, objašnjava Božović.

Ranijih godina samo 11 odsto stanovnika Srbije imalo je pasoše, od kojih najveći broj nije putovao, a sada se predviđa da će samo u 2010-oj milion I po građana uzeti nove putne isprave.
XS
SM
MD
LG