Dostupni linkovi

Proslava vizne liberalizacije u centru Skoplja


Centralna svečanost povodom vizne liberalizacije pod nazivom “Beli dan - Makedonija bez viza” se održava na glavnom trgu u Skoplju.

Građane će zabavljati Vlatko Stefanovski, Kaliopi, Vlado Janevski, Esma Redžepova i drugi najpopularniji pevači iz Makedonije, kao i gosti iz inostranstva Zdravko Čolic i Fatboy Slim.

Na trgu je postavljen i elektronski sat, koji je ovih dana odbrojavao vreme do viznog oslobađanja. Mišljenje građana o svemu što se događa je različito. Od onih koji smatraju da je vlada omogućila da se može putovati bez viza do onih koji misle da je “Zdravko Čolić pozvan da bi se okupio narod, jer bi inače na slavlju bili prisutni samo članovi vlade sa porodicama”.

Ipak, čini se da je najviše onih koji bi da putuju u Evropi, ali i da nemaju para za to zadovoljstvo. Oni kažu da će putovanja u inostranstvo odložiti za neka bolja vremena.

SVEČANO PUTOVANJE

I u anketi koju smo sproveli na našem sajtu, na pitanje da li ćete za predstojeće praznike putovati u inostranstvo, skoro pola ljudi je odgovorilo da bi hteli, ali da nemaju pare, jedna trećina učesnika u anketi kaže da neće putovati, a samo 13 odsto se izjasnilo da će iskoristiti praznike da bi posetili neku drugu zemlju.

Inače, u proslavi povodom ukidanja viza su se uključili i drugi gradovi u Makedoniji, a oni koji to ne rade, organizuju prevoz do Skoplja.

U okviru obeležavanja vizne liberalizacije, sutra će oko 150 građana, imati jednodnevni izlet do Pariza, a njihovi vodiči će biti vicepremijer za evrointegracije Vasko Naumovski i ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.

U avionu će biti 100 građana čija su imena izvučena u nagradnoj igri u organizaciji vlade, 20 studenata i dvadesetak novinara. U vladi kažu da je ovaj let u njihovoj organizaciji, ali da su pare za to obezeđene od sponzora i da se ne radi o budžetskim sredstvima.
XS
SM
MD
LG