Dostupni linkovi

Kula veletovska izvučena iz zaborava


Dotaknuta Crnčića kula
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:33 0:00

Kula veletovska, po kojoj je Andrić napisao pripovjetku "Veletovci", iako urušena, bila je najupečatljiviji doživljaj za umjetnike i poštovaoce kulturnih vrijednosti na ovogodišnjoj manifestaciji "Višegradska staza".

"Nema slučajnih građevina, izdvojenih iz ljudskog društva i njegovog razvitka", napisao je Ivo Andrić. Jedna takva građevina koja je izvučena iz zaborava je Kula veletovska kod Višegrada, po kojoj je Andrić napisao pripovjetku "Veletovci". Iako urušena, bila je najupečatljiviji doživljaj za umjetnike i poštovaoce kulturnih vrijednosti na ovogodišnjoj manifestaciji "Višegradska staza".

Za Kulu veletovsku koja se nalazi u višegradskom kraju vezane su mnoge legende. Književnik Ivo Andrić u svojoj pripovjetci „Veletovci“ napisao je da je to nekada bila čuvena kula begova Crnčića. Dramski umjetnik Miroljub Turajlija, prvi put u Andrićevoj ulozi, kod Kule:

„Uska, visoka građevina, sva od kamena, na dva sprata, opkoljena šljivicima, a pozadi avlijom. Samo lice kule bilo je slobodno i gledalo je na višegradsku dolinu. Još pre nekoliko godina ustanici su gađali kulu topom i zapalili joj krov. Kako su tada otišli, Crnčići se više nisu vraćali. Kiša, snegovi, vetrovi, polako su je krnjili, kamen po kamen. Iz čađavih zidova klijala je trava i sitna drveta rasla iz sastava.“

Mještani i oni koji su rođeni u Veletovu ne znaju mnogo o Kuli, osim ono malo što su čuli od svojih pradjedova i prepričavajući legende. Starina Ljupko Arsić pamti kako se, kao dječak, igrao oko ove kamene građevine. Pamti i vrijeme kada je ona bila pod zaštitom države, 70-tih godina prošlog vijeka:

„Bila je puno viša, ovdje gore, s ovim brdom, ali je odozgo obrušena“, kaže Arsić.

Mihajlo Andrić jedan je od potomaka familije na čijem imanju se Kula nalazi. Kaže da su njegovi preci nakon selidbe bega Crnčića naslijedili plodnu dolinu oko Kule i prepričava kazivanje svojih starih:

„U temeljima Kule postojali su zatvori, odnosno apsane gdje su držani zatvorenici. Iznad njih bile su prostorije, bilo je više spratova, svaki sprat imao je svoju funkciju i imao neku svoju cjelinu. Ja pamtim dok sam bio dijete da je Kula bila bar za dva metra viša nego što je sada. Ovaj kamen kojim je Kula zidana, nije iz blizine Veletova“,
priča Andrić.

Sabornik umjetnika


Kako jedna zapuštena građevina može da bude i korisna i lijepo doživljena, pokazali su glumci Pozorišta na Terazijama sa višegradskim amaterima, dramatizacijom pripovjetke „Veletovci“ i njenim izvođenjem oko Kule i unutar njenih zidina, u povodu kulturne manifestacije Višegradska staza. Prvak Pozorišta na Terazijama Miroljub Turajlija ushićen je prvim susretom sa Kulom:

„Ovo zaista vredi da bude taknuto, da bude na neki način održavano, da bude poznatije. Ja, naprimer, nisam znao za ovu kulu, uopšte, dok nisam došao ovde, dok je nisam video, dok me nisu pozvali da radim ovo što sam uradio, a osećaj, posle i za vreme izvođenja predstave, je bio fantastičan. To je potpuno drugačije – prvo zato što je otvoren prostor, što je planina“, kaže Turajlija.

Direktor višegradskog Doma kulture, Milan Šušnjar, inače profesor književnosti, kaže da je dugo osmišljavao i tražio način kako da se Kula veletovska izvuče iz zaborava:

„Ja sam ovim činom želio da skrenem pažnju javnosti na jedan važan spomenik naše kulture, koji je bio, da ne kažem zaboravljen, tako zaklonjen, skriven“, navodi Šušnjar.

Ljubitelji pisane riječi i kulturnoistorijskih vrijednosti, osim ushićenosti, izrazili su i žaljenje zbog njenog urušavanja. Pjesnik Dušan Kostić kaže da bi ovo mjesto moglo biti novi sabornik umjetnika:

„Svaki susreti neka budu prepoznavani i po tome što se ovdje odigra jedna Andrićeva priča i tada se, bolje nego na bilo koji drugi način, oživljava njegovo djelo, a i da se iskoristi ambijent, da se Kula malo adaptira“, ocjenjuje Kostić.

Akademik Milosav Tešić smatra da mjesto, na kojem se Kula nalazi, sa malo ulaganja u njenu restauraciju može biti od višestruke koristi:

„Nije to jedini spomenik koji se urušava. Stavljena je ovde sada jedna spomen ploča, ali to nije dovoljno. Ovo može da bude jedno izletište, da vidimo mesto, prostor, gde se zbivala radnja čuvene Andrićeve pripovetke „Veletovci““, kaže Tešić.

Pretpostavlja se da je Kula veletovska građena sredinom XIX vijeka, ali ono što je neobično za ovu kamenu građevinu, za razliku od ostalih utvrđenja koja se nalaze na nepristupačnim terenima, jeste da je izgrađena u pitomoj dolini, okružena voćnjacima i plodnim oranicama.
XS
SM
MD
LG