Dostupni linkovi

Viola fon Kramon pozvala na dijalog oko situacije na severu Kosova


Viola von Cramon, specijalna izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo
Viola von Cramon, specijalna izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo

Specijalna izvestiteljka Evropskog parlamenta (EP) za Kosovo, Viola fon Kramon (Viola von Cramon), je u izjavi za Radio Slobodna Evropa ocenila da “nije legitiman” ulazak albanskih gradonačelnika u opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

Ona je posetila opštinu Zvečan na severu Kosova, kako bi se upoznala sa situacijom na terenu, nakon što je Policija Kosova 26. maja asistirala prilikom ulaska gradonačelnika u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, čemu se lokalno srpsko stanovništvo oštro usprotivilo.

Tom prilikom je bačen suzavac i šok bombe kako bi se rasterala grupa okupljenih građana.

“Treba nam rešenje, moramo da razgovaramo sa ljudima na terenu, iako de jure (Kosovo) ima pravo da uđe u ove zgrade, ali de fakto nema legitimiteta”, rekla je ona.

U opštinama na severu Kosova, Zvečanu Leposaviću, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici većinu čine Srbi, koji su bojkotovali lokalne izbore 23. aprila i ne prihvataju rezultate.

Viola fon Kramon je istakla zabrinutost, te ukazala na izjavu američkog državnog sekretara Entoni (Antony) Blinkena, koji je pozvao premijera Albina Kurtija da se fokusira na dijalog sa Srbijom o normalizaciji odnosa.

Ona se prethodno u Prištini sastala sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Kurti je fon Kramon obavestio da su aprilski izbori održani nakon što su jednom već bili odloženi decembra prošle godine, te da je sada neophodno formirati lokalnu vlast koja će pružati pomoć građanima.

Inače, izbori su održani nakon što su gradonačelnici iz redova najveće stranke kosovskih Srba, Srpske liste, dali stavku kako bi sprečili Vladu Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

U opštinskim zgradama u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, do sada su funkcionisali Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije a koje su za Kosovo nelegalne.

Zgrada opštine, koja radi po kosovskom sistemu, postoji samo u Severnoj Mitrovici, gde je tamošnji novoizabrani gradonačelnik Erden Atić preuzeo mandat 19. maja.

U međuvremenu je Srpska lista zatražila prekid dijaloga o normalizaciji odnosa između dve strane, sve dok Kosovo ne povuče, za njih "nelegalne" gradonačelnike i Policiju Kosova.

Međunarodna zajednica je osudila odluku Kosova da gradonačelnici nasilnim putem uđu u opštinske zgrade, te pozvali vlasti na uzdržanost i da se povuku.

Takođe, vojna alijansa NATO-a je pozvala kosovske institucije da odmah eskaliraju situaciju na severu zemlje, dan nakon sukoba kosovske policije i lokalnih srpskih grupa.

XS
SM
MD
LG