Dostupni linkovi

YIHR: Spomenica Pandureviću nastavak državne zaštite murala Mladiću


Milan Mojsilović (D) uručuje spomenicu Vinku Pandureviću, Beograd, 30. decembar 2021.
Milan Mojsilović (D) uručuje spomenicu Vinku Pandureviću, Beograd, 30. decembar 2021.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji osudila je odluku načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića da uruči spomenicu za učešće u odbrani od NATO bombardovanja Vinku Pandureviću.

Inicijativa je podsetila da je Pandurević pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora po osnovu komandne i individualne odgovornosti za ubistva, istrebljenje i progone u i oko Srebrenice, u julu 1995. godine, što je pravno kvalifikovano kao zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

„Vlada Srbije mora prestati sa slavljenjem ratnih zločinaca, a njena ministarstva imaju obavezu da budu u službi bezbednosti građana i da poštuju žrtve, a ne da podmuklo ili otvoreno slave genocid u Srebrenici“, saopštila je Inicijativa 30. decembra.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović uručio je 28. decembra vojne spomenice za učešće u odbrani od NATO bombardovanja na tadašnju SR Jugoslavije 1999. godine penzionisanim generalima Milomiru Miladinoviću i Vinku Pandureviću.

NATO intervencija je usledila zbog zločina koje su srpska vojska i policija počinile na Kosovu.

Inicijativa mladih za ljudska prava je navela da spomenice za odbranu zemlje i "spomenike poput onog Mladiću u Njegoševoj" u demokratskom društvu ne mogu dobiti ratni zločinci.

Mural sa likom Mladića naslikali su nepoznati autori u julu 2021. godine na fasadi stambene zgrade u centru Beograda, mesec dana nakon što je sud u Hagu Ratku Mladiću potvrdio doživotni zatvor.

Sumnja se da autori murala pripadaju desničarskim i navijačkim grupama.

Građani su više puta poslednjih meseci mural sa likom Ratka Mladića polivali bojom i šarali, ali je on u roku od nekoliko sati vraćan u prvobitno stanje, pošto je premazan specijalnim lakom koji omogućava lako čišćenje.

Beogradska opština Vračar, na čijoj teritoriji se nalazi zgrada sa muralom Ratka Mladića, objavila je 9. decembra da je, u skladu sa propisima, uklonila mural na zahtev stanara zgrade.

Međutim, mural je za manje od pola sata ponovo vraćen u prvobitno stanje. Kao i više puta do tada očistila ga je grupa nepoznatih mladića.

Inicijativa mladih za ljudska prava pokušala je da ukloni Mladićev mural 9. novembra na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, ali im je policija to zabranila uz obrazloženje da postoji mogućnost od sukoba pristalica i protivnika skupa.

Inicijativa je podsetila da je Evropski parlament 16. decembra pozvao vlasti u Srbiji da trajno uklone mural Mladiću u Beogradu.

XS
SM
MD
LG