Dostupni linkovi

Hag: Pandurević od danas na slobodi


Bivši oficir Vojske Republike Srpske Vinko Pandurević, koga je Haški tribunal pravosnažno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici, biće oslobođen pošto je odslužio više od dve trećine te kazne.

Tribunal je saopštio da današnja odluka predsednika suda Teodora Merona, kojom je uvažio Pandurevićev zahtev za prevremenooslobađanje, stupa na snagu odmah.

Pandurević, koji se dobrovoljno predao sudu u martu 2005, do kraja januara ove godine odslužio je 75 odsto kazne. Usvajajući zahtev optuženog, sudija Meron je, između ostalog, uzeo u obzir da je Pandurević svoju rehabilitaciju demonstrirao pred sudijama, krajem decembra 2013, kada je, na kraju žalbene rasprave, osudio počinjene zločine i izvinio se žrtvama i njihovim porodicama.

Pandureviću (55), koji je u leto 1995, bio komandant Zvorničke brigade VRS, žalbeno veće Tribunala je 30. januara potvrdilo prvostepenu kaznu, proglasivši ga krivim za pomaganje i podržavanje ubistava, istrebljenja i progona Muslimana iz Srebrenice, u danima pošto je VRS, 11. jula te godine, zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Istom presudom, žalbeno veće je proglasilo potpukovnike Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu krivim za genocid nad srebreničkim Muslimanima i izreklo im kaznu doživotnog zatvora. To je bila prva pravosnažna presuda za počinjenje genocida u Srebrenici u istoriji suda.

Bezbednosnom oficiru VRS Dragu Nikoliću potvrđena je prvostepena kazna od 35 godina zatvora zbog pomaganja podržavanja srebreničkog genocida, dok je članu Glavnog štaba te vojske Radivoju Miletiću sa 19 na 18 godina umanjena kazna za ubistva, progon i prisilno premeštanje Muslimana iz Srebrenice.

XS
SM
MD
LG